Home Aktuelnosti Seminar praktičnog lekara, 20.- 23.02.2020.
Seminar praktičnog lekara, 20.- 23.02.2020.

Institut „Simo Milošević“ u Igalu bio je domaćin interdisciplinarnog sastanka Društva neurologa Srbije i Udruženja

neurologa Crne Gore od 20. do 23. februara 2020. godine.

Ova prestižna institucija za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju ugostila je na desetine istanknutih regionalnih stručnjaka i predstavnika institucija. Ipak, fokus sastanka bio je na iskustvima mladih neurologa i lekara koji su izložili zanimljive slučajeve iz svog dosadašnjeg rada. Naime, sastanak koji još nosi ime „Seminar praktičnog lekara“, edukativne je prirode i služi kako bi se kroz interesantne prikaze pacijenata ilustrovale najčešće dileme iz neurološke prakse.

Sastanak je podržan i organizovan od strane Društva neurologa Srbije i Udruženja neurologa Crne Gore. U pitanju je sjajan primer regionalne saradnje, budući da je sastanak okupio na više desetina mladih neurologa iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i Severne Makedonije i Slovenije. Sesije su moderirali istaknuti stručnjaci iz pomenutih država, a veliki doprinos kvalitetu programa dala je Klinika za neurologiju KCS na čelu sa direktorom Klinike za neurologiju KCS prof. dr Dragoslavom Sokićem, ali i prof. dr Vidosava Rakočević-Stojanović, prof. dr Jasna Zidverc-Trajković, prof. dr Nataša Cerovac i doc. dr Šarlota Mesaroš.

Mladi lekari Klinike za neurologiju KCS imali su istaknute prezentacije, koje su po pravilu praćene vrlo dinamičnom i konstruktivnom diskusijom. Interesantne prikaze izložili su:

  • Dr Mirjana Arsenijević (Vreme je za mozak – mehanička trombektomija u lečenju AIMU zadnjeg moždanog sliva);
  • Dr Nikola Momčilović (Progresivna multifokusna leukoencefalopatija – smrtonosna komplikacija HIV infekcije);
  • Dr Ivo Božović (Klinička heterogenost sindroma Churg Straus);
  • Dr Jovana Ivanović (Neželjena dejstva antiepileptika – eftilom indukovana encefalopatija)
  • Dr Aleksa Pejović (Odustajanje nije opcija – modulatorna terapija u lečenju farmakorezistentne epilepsije)
  • Dr Čarna Jovanović (Lekovima indukovani parkinsonizam)
  • Dr Vanja Martinović (Neurološki pregled – primarna dijagnostička procedura),

ali i mladi lekari, stažeri Klinke za neurologiju:

  • Dr Aleksa Palibrk (Diferencijalna dijagnoza bilateralne semiptoze kroz prikaz slučaja);
  • Dr Aleksandar Stevanović (Glavobolja prekomerne upotrebe medikamenata).

Još jednom čestitamo svim organizatorima na besprekorno realizovanom sastanku, kao i samom Institutu „Simo Milošević“ na gostoprimstvu. Ovim skupom je pre svega istaknut značaj modifikovani koncept edukacije i valorizacije mladih lekara. Finalno, sve pohvale dugujemo mladim lekarima i stažerima Klinike, njihovim mentorima ali i svim predavačima i moderatorima, za kvalitetne i interesantne prezentacije.

 

Ko je online

Imamo 55 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.