Home O klinici Istorijat
Istorijat klinike

Klinika za živčane i duševne bolesti i ujedno Katedra za psihijatriju i neurologiju osnovana je 10. oktobra 1923. godine. Bila je to prva akademska institucija te vrste u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a njen prvi upravnik bio je profesor Laza Stanojević iz Beča čiji su prvi saradnici svoja stečena pionirska iskustva u novoformiranoj ustanovi kasnije koristili u osnivanju istovetnih institucija u drugim gradovima tadašnje države (Radoslav Lopašić u Zagrebu, Dimitrije Dimitrijević u Sarajevu). Godine 1935. Klinika je nakon višegodišnjeg privremenog sedišta u Bolnici za duševne bolesti na Guberevcu premeštena na Nervno odeljenje u prostorijama levog krila ranijeg Anatomskog instituta. Ova ustanova je tada imala smeštajni kapacitet od četrdesetak bolesničkih postelja smeštenih u devet bolesničkih soba. U kliničkom posedu tada je bilo i 185 stručnih knjiga i 13 časopisa. Delom u svom današnjem građevinskom zdanju Klinika se nalazi od 1936. godine.

Za vreme nacističke okupacije (1941-1945) Klinika je prisilno iseljena iz svojih prostorija, a u njih se istovremeno uselilo odeljenje za nervne bolesti vojnog saniteta Vermahta. Klinici je 1946. godine pridodato psihijatrijsko odeljenje sa 72 postelje, a četiri godine kasnije i prizemna zgrada sa 45 bolesničkih postelja - preteča današnje dečje neuropsihijatrijske klinike. Svoju današnju arhitektonsku celinu Neuropsihijatrijska klinika dobija krajem 1956. godine izgradnjom novog krila čime se kapacitet uvećao na 117 bolesničkih postelja, a formirana su i klinička odeljenja i uredene ambulante, slušaonica, laboratorija i rentgen sala.

Datumom početka posebnog razvoja neurologije na Neuropsihijatrijskoj klinici u Beogradu smatra se 11. novembar 1972. godine kada je doneta odluka da pojedina odeljenja radi kvalitetnije kliničke obrade primaju samo neurološke bolesnike. Maja 1973. godine Klinika dobija usko specijalizovane neurološke odseke koji su odražavali stručno i naučno interesovanje tadašnjih lekarskih ekipa: odsek za sistematska progresivna neurološka oboljenja, odsek za bolesti kičmene moždine, perifernog nervnog sistema i bolesti mišićnog sistema, odsek za poremećaje viših moždanih funkcija, odsek za konvulzivne poremećaje i odsek za diseminovana oboljenja nervnog sistema. Neurološka klinika je formirana 1. marta 1983. godine koja je iste godine ušla u sastav Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Beogradu. Formiranjem samostalne Neurološke klinike započeo je brz razvoj neurologije. Godine 1991. Neurološka klinika je preimenovana u Institut za Neurologiju. Poslednje godine prošlog veka obeležene su stručnom izolacijom, zastarevanjem opreme, erozijom kvaliteta rada i izvanrednim entuzijazmom zaposlenih u prevladavanju teškoća proisteklih iz tadašnjih opštih okolnosti. Početak 21. veka Institut za neurologiju dočekuje u novom zamahu. Otpočeta je parcijalna rekonstrukcija zdanja, revitalizacija kliničkih usluga, osavremenjivanje opreme, reorganizacije prema modernim standardima i prilagođavanje stručnim i istraživačkim potrebama i reangažman u međunarodnim istraživačkim projektima.

Klinika za neurologiju održavala je stalne kontakte i stručno i naučno usavršavala značajan broj svojih stručnjaka u istaknutim svetskim centrima (Nacionalna bolnica "Queen Square" u Londonu, Huddinge bolnica Karolinska Instituta u Švedskoj, Bejlor Univerzitet u Hjustonu, Kolumbija Univerzitet u Njujorku, klinike u Gracu, Insbruku, Rostoku i dr.). Ova institucija ucestvovala je u više značajnih međunarodnih projekata ("Head Injury Programme", "Complex research of multiple sclerosis" i dr) kao i u organizaciji domaćih i međunarodnih naučnih sastanaka. U periodu nakon Drugog svetskog rata Klinika za neurologiju je bila u prilici da ugosti vrhunske svetske neurološke stručnjake. Kurioziteta radi svoje lekcije u ovoj ustanovi izlagali su R. Wartenberg (SAD), H. Link (Švedska), C. Poser (SAD), S. Feldman (Izrael), M. Sugita (Japan), S. Emery (SAD), H. Meyer-Rienecker (Nemacka), H. Lechner (Austrija), D. Chadwick (Velika Britanija), J. Van Gijn (Holandija) i drugi.

 

Ko je online

Imamo 36 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.