Home O klinici Organizacija Organizacione jedinice pri klinici Kabinet za terapijsku primenu botulinskog toksina
Kabinet za terapijsku primenu botulinskog toksina

Dispanzer za botulinski toksin osnovan je 1987 godine. Od pionirskih pokušaja korišćenja leka u tortikolisu i blefarospazmu Odsek je vremenom postao mesto gde se ovaj lek kortisti u lečenju velikog broja fokalnih distonija (blefarospazma, tortikolisa, grafospazma, distonije stopala). Sa spoljašnjim saradnicima (otorinolaringolozima, fonijatrima i logopedima) obezbedjena je terapija spazmodične disfonije uz odgovarajuću preinterventnu analizu karakteristika glasa i postinterventnu vokalnu terapiju. U Centru je moguća primena leka u kontroli sijaloreje, koja značajno pomaže kvalitet života osoba sa preteranim lučenjem pljuvačke. Hiperhidroza aksila je još jedna indikacija u kojoj primena leka može da obezbedi boljitak, a lična iskustva stečena u Centru to potvrdjuju. Slične rezultate beležimo i u primeni toksina u lečenju hemifacijalnog spazma.

Spastičnost nastala posle poremećaja centralnog nervnog sistema ili kičmene moždine je još jedna od situacija u kojima se botulinski toksin primenjuje u okviru Centra. Lek se daje sa ili bez i elektromiografske kontrole, koja nije neophodan uslov za primenu injekcija.

Troškovi lečenja pokriveni su zdravstvenim osiguranjem za veliki broj indikacija i omogućavaju besplatno lečenje za registrovane slučajeve.

Veliki broj obolelih nalazi se u odgovarajućoj bazi podataka pripremljenoj posebno za navedenu grupu pacijenata.

Godišnje se injektira više od 1500 bolesnika, koji svoju terapiju dobijaju u najkraćim intervalima od 3 meseca.

U Odseku se odvija i edukacija lekara zainteresovanih za ovu terapijsku proceduru.

Radno vreme Odseka za terapijsku primenu botulinskog toksina je od 10.30 do 15,000 h,  ponedljkom, sredom, četvrtkom i petkom, prema predhodno zakazanim terminima.

Članovi Centra za terapijsku  primenu botulinskog toksina:

  • Doc. dr Igor Petrović, šef kabineta
  • Prof. dr Marina Svetel
  • Prof doc. dr Nataša Dragašević
  • Ass. dr Vladana Marković
  • Ass. dr Alekandra Tomić
  • Ass. dr Milica Ječmenica Lukić

Glavna sestra Odseka za terapijsku primenu botulinskog toksima: v.m.s. Javorka Gajić.

Detaljnije informacije na telefon: 011-361-41-22/lok 42-15.

 

Ko je online

Imamo 27 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.