Home O klinici Organizacija Stacionar IV odeljenje Kabinet za terapijsku primenu botulinskog toksina
Kabinet za terapijsku primenu botulinskog toksina

Dispanzer za botulinski toksin osnovan je 1987 godine. Od pionirskih pokušaja korišćenja leka u tortikolisu i blefarospazmu Odsek je vremenom postao mesto gde se ovaj lek kortisti u lečenju velikog broja fokalnih distonija (blefarospazma, tortikolisa, grafospazma, distonije stopala). Sa spoljašnjim saradnicima (otorinolaringolozima, fonijatrima i logopedima) obezbedjena je terapija spazmodične disfonije uz odgovarajuću preinterventnu analizu karakteristika glasa i postinterventnu vokalnu terapiju. U Centru je moguća primena leka u kontroli sijaloreje, koja značajno pomaže kvalitet života osoba sa preteranim lučenjem pljuvačke. Hiperhidroza aksila je još jedna indikacija u kojoj primena leka može da obezbedi boljitak, a lična iskustva stečena u Centru to potvrdjuju. Slične rezultate beležimo i u primeni toksina u lečenju hemifacijalnog spazma.

Spastičnost nastala posle poremećaja centralnog nervnog sistema ili kičmene moždine je još jedna od situacija u kojima se botulinski toksin primenjuje u okviru Centra. Lek se daje sa ili bez i elektromiografske kontrole, koja nije neophodan uslov za primenu injekcija.

Troškovi lečenja pokriveni su zdravstvenim osiguranjem za veliki broj indikacija i omogućavaju besplatno lečenje za registrovane slučajeve.

Veliki broj obolelih nalazi se u odgovarajućoj bazi podataka pripremljenoj posebno za navedenu grupu pacijenata.

Godišnje se injektira više od 1500 bolesnika, koji svoju terapiju dobijaju u najkraćim intervalima od 3 meseca.

U Odseku se odvija i edukacija lekara zainteresovanih za ovu terapijsku proceduru.

Radno vreme Odseka za terapijsku primenu botulinskog toksina je od 10.30 do 15,000 h,  ponedljkom, sredom, četvrtkom i petkom, prema predhodno zakazanim terminima.

Članovi Centra za terapijsku  primenu botulinskog toksina:

  • Doc. dr Igor Petrović, šef kabineta
  • Prof. dr Marina Svetel
  • Prof doc. dr Nataša Dragašević
  • Ass. dr Vladana Marković
  • Ass. dr Alekandra Tomić
  • Ass. dr Milica Ječmenica Lukić

Glavna sestra Odseka za terapijsku primenu botulinskog toksima: v.m.s. Javorka Gajić.

Detaljnije informacije na telefon: 011-361-41-22/lok 42-15.

 

Ko je online

Imamo 59 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.