Home O klinici Organizacija Stacionar VI odeljenje Kabinet za elektroencefalografiju
Kabinet za elektroencefalografiju

Elektroencefalografija (EEG) je metoda kojom se beleži električna aktivnost moždane kore sa poglavine uz pomoć elektroda smeštenih u posebnom rasporedu. Metoda je bezbolna i obavlja se u tihoj prostoriji, u standardnoj dužini snimanja od 20 minuta, a tokom snimanja se koriste i neke aktivacione tehnike kakve su hiperventilacija (ubrzano i duboko disanje) i/ili fotostimulacija (izlaganje treperavoj svetlosti). Ne postoji posebna priprema za izvođenje EEG-a. Dovoljno je da kosa i poglavina budu čisti i da je osoba sita. U posebnim slučajevima, uvek prema zahtevu nadležnog neurologa, potrebno je snimanje EEG-a nakon celonoćnog nespavanja. U tom slučaju, tokom snimanja EEG-a- koji je dužeg trajanja od standardnog (90 minuta), očekuje se da osoba zaspi, kako bi se zabeležila aktivnost sa moždane kore tokom uspavljivanja, spavanja i buđenja.

Kabinet za elektroencefalografiju (EEG) nalazi se u sklopu Odeljenja za epilepsije Klinike  za neurologiju i opremljen je aparatima za snimanje u standardnoj dužini (za ambulante bolesnike), kao i za kratkoktrajno i dugotrajno video-EEG nadgledanje (aparati najmodernije tehnologije koji su jedistveni u sistemu zdravstvenog osiguranja u Srbiji). Jedinica za EEG opremljena je i holter EEG aparatom za potrebe dijagnostičkog procesa kod bolesnika koji su hospitalizovani na Odeljenju za epilepsije.

Šef Kabineta za elektroencefalografiju (EEG) je Doc. Dr Nikola Vojvodić, a u kabinetu za EEG rade još Prof dr Dragoslav Sokić, i Ass Dr Aleksandar Ristić, kao i EEG-tehničari Slađana Kojić, Vera Zečević, Ivana Mladenović i Ivana Radulović Erdei.

 

 

Ko je online

Imamo 62 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.