Home Forum
Welcome, Guest

Multi infarkt mozdanog stabla
(1 viewing) (1) Guest
Diskusija o moždanom udaru
  • Page:
  • 1

TOPIC: Multi infarkt mozdanog stabla

Multi infarkt mozdanog stabla 7 years, 1 month ago #654

  • Ica
Postovani,
Nadam se da je i ovaj deo foruma aktivan kao onaj o epilepsiji.
Pre 10 godina moja majka je u svojoj 56. godini dozivela gore navedeni mozdani udar,koji sam prepisala iz otpusne liste.
Sve je pocelo njenom gojaznoscu,neregulisanim krvnim pritiskom i secerom u krvi.
Mozdani udar se manifestovao,jakom vrtoglavicom,zaplitanjem jezikom,glavoboljom,povracanjem.Cak sam i ja,potpuni laik za medicinu,moj otac i komsinica,shvatili o cemu se radi.Oci su joj kolutale na sve strane
.Kada smo stigli u UC,jedan od lekara,sada sa odeljenja za EPI,cije ime necu pominjati,rekao je da je to upala uha,dao joj je Klometol,i Na Cl i ostala je 8 sati i pustena kuci.
Dosla je na svojim nogama,kada je izlazila,nije vise nista cula na desno uho i nije mogla da hoda,stavili smo je u kolica,doticni dr ,je rekao da je sve sasvim uredu...Vracamo je.
Na moju dramu,odbija da je hospitalizuje i posle neverovatnih 14 h,daje uput za Sv.Savu,gde u toku noci prestaje disanje i biva prikljucena na respirator...
Cela prica se zavrsava,gubitkom sluha na desno uho,konstantnim zujanjem u uhu,i teskim ostecenjem centra za ravnotezu koje je rezultiralo sa dva preloma kuka usled padova...

Mama je odmah posle sloga oslabila,10 godina nije gojazna.Pritisak je idealno regulisan 10 godina,10 godina su secer i masnoce idealani...
Karotide su dobre.
Ravnoteza se znacajno popravila Urutalom 3x1,ali je ta ravnoteza i dalje jako losa.Stugeron joj je smetao,kao i Cavinton i Trental.Pravili su glavobolju i mucninu,bez ikakvog pomaka na bolje.U jednom periodu Urutal je mnogo bolje delovao na ravnotezu,sada ne tako.
Pije Aspirin protect 100mg
Sortis 10mg
i Cortiazem R
Meni se cini da nesto zaboravlja vise nego ranije,nije bas izrazeno,ali...

Za sluh nosi aparat.

Kakve su dalje neuroloske kontrole?
Kako spreciti novi udar?
Ona nema svog neurologa,ne pripada nigde,obavlja kardioloske kontrole,dopler karotida,kontrolu biohemijskih analiza...
Neurolog u Sv Save je rekao kod nadleznog neurologa,a u DZ,daje samo da odradimo ove analize i pise kontrola za godinu dana i prepise terapiju.
Sta ciniti?
Unapred hvala na vremenu i trudu!

Odg: Multi infarkt mozdanog stabla 7 years, 1 month ago #657

  • milija
Postovani/a
Hvala Vam za interesovanje za forum nase klinike. Na osnovu informacija koje ste naveli mozdani udar(i) su nastali na terenu prethodno neregulisanih vaskularnih faktora rizika (dijabetesa, hipertenzije, gojaznosti). Da bismo mogli da Vam damo detaljnije informacije potrebno je da imamo jasnije podatke o ranijem I sadasnjem stanju krvnih sudova mozga (posebno malih krvnih sudova), da li je dijagnoza koju navodite postavljena na osnovu skenera ili magnetne resonance mozga, da li su radjena kontrolna snimanja mozga, posebno na magnetnoj rezonanci I da li se zaista radi o multiinfarktima samo u mozdanom stablu kako ste naveli!
Za sprecavanje pojave novog mozdanog udara najbitnija je stroga kontrola faktora rizika sto je prema Vasim podacima u znacajnoj meri postignuto uz primenu odgovarajucih lekova protiv slepljivanja trombocita od kojih je jedan I aspirin.
Radi odluke o eventualnim dopunskim ili dodatnim pregledima, kao I radi procene da li je zaboravnost I nestabilnost Vase majke posledica mozdanih udara potrebno je detaljnije sagledavanje medicinske dokumentacije kao I detaljan neuroloski I neuropsiholoski pregled Vase majke.
U tom slucaju je najbolje zakazati pregled kod nekog od neurologa koji se bave lecenjem mozdanog udara.
Sa postovanjem
Ass dr Milija Mijajlovic

Odg: Multi infarkt mozdanog stabla 7 years, 1 month ago #658

  • Ica
Postovani doktore,
Mnogo hvala na odgovoru!
Magnetna rezonanca nikada nije radjena.Kada je m.udar nastupio jedino snimanje je bilo u Sv.Savi,CT.gde je utvrdjeno da su infarkti bili u mozdanom stablu.Nisu nista drugo tada opisali,sada sam gledala otpusnu listu.Od tada je od neuroloskih snimaja radjen samo dopler karotida koji pokazuje neko suzenje do 30 procenata,sto opisuju kao normalno.To je jedino na sta je neurolog iz DZ do sada poslao i to je radjeno svake godine.
Nije uradjen ni jedan kontrolni skener,jer mi je stalno govorio da je to metoda kojom se nista ne vidi sto nije akutno,a magnetnu rezomnancu ne moze da uradi jer je 2 puta lomila kuk i ima ugradjene srafove.
Ona nema bas nikakve neuroloske kontrole.
U DZ to traje 3 min,bukvlano prepise terapiju i kaze izgleate odlicno obzirom sta je bilo i prepise sta bi trebalo od analiza uraditi.Tako je 10 godina.
Kako se dolazi do neurologa koji se bave lecenjem mozdanog udara koji bi obavili preglede koje ste naveli?
Jos jednom,mnogo hvala na razumevanju i trudu!
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.09 seconds

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.