Home Forum
Welcome, Guest
Diskusija o epilepsiji
 • Page:
 • 1
 • 2

TOPIC: Premor

Premor 7 years, 1 month ago #647

 • Ica
Postovani,

Bolujem od epilepsije temporalnog reznja od 20 god..Sada imam 35.Manje vise neuspesno mi je menjana terapija,napadi su se odrzavali skoro pod svakom terapijom.Epilepsija mi nije previse smetala u zivotu...
Sa lekovima ili bez njih skoro je isto,sem jedne vrste napada koja je izuzetno neprijatna i koju nazivam haos u glavi,kada sam svesna svega,ali se prosto napravi takav haos,kao da je previse informacija zarobljeno u glavi i previse emocija,i dodje mi da vristim i placem istovremeno,ali nista ne mogu.Takodje je potpuno nezavisna od lekova.

Sem policisticnih jajnika i endometrioze ,nemam druge fizicke zdr tegobe,da znam.

Paralelno sa epilepsijom,pojavila se depresija,koja relativno dobro reaguje na terapiju,sada pijem 30 mg Seroxata ujutru.Bez te terapije sam potpuno,bezvoljna,letargicna,placljiva.Uz terapiju,raspolozenje mi je mozda na 70% od normalnog...,ali lepo funkcionisem.Normalno radim,nikada ne koristim bolovanje,na poslu niko ne zna da imam bilo kakav problem,mislim ni da ne primecuju.

Poslednjih par godina,a sada sve vise,javlja mi se izrazena malaksalost i pospanost,ali fizicka,ne psihicka.Razlikujem ih odlicno.Premor prosto,kao kad imate grip.Trnu mi noge povremeno,najcesce kad sedam,zamram se kad idem uz stepenice,prosto zamor i malaksalost.Kardioloski,je sve ok,stitna zl.ok,sira lab,ok.

Imam 2 pitanja

1Da li je ovo-depresija i epilepsija jedno sa drugim povezano i da li to pravi ovakve smetnje
2.Kakvi bi se problemi javili sem vece ucestalosti napada,i eventualnih povreda,ako bih prekinula sa terapijom,da li bi doslo do neki ostecenja mozga od samih napada,kojih...Cini mi se da je od terapije veca steta nego korist..Cini mi se da i ama terapija pravi neku vrastu usporenosti i malaksalosti...
Mnogo hvala na vremenu i pomoci!

Re: Premor 7 years, 1 month ago #648

 • rile
1. depresija i epilepsija verovtno imaju zajednickog @pretka@ ali se sada sasvim odvojeno lece. vrlo verovatno na osnovu posta moze da se zakljuci da je premor sastavni deo depresije (osim ukoliko nemate neku srcanu bolest)
2. terapija nema pravog efekta ukoliko su napadi i dalje tu. ipak ako bsite iskljuci terapiju imali biste mnogo vece probleme (napadi bi postali i ucestali i mnogo jaci, a mogao bi da se desi i epilepticni status sto je zivotno ugrozavajuce stanje). sama terapija moze da da nezeljene efekte kavi su premor i slicno ali to obicno na samom pocetku uzimanja terapije
3. da li ste razmisljali o hirurskom lecenju? kod nas ima preko 60 suepsno operisanih pacijenata koji sada znacajnije bolje zive (nemaju napade, lekovi su ili iskljuceni ili bitno smanjeni). kod temporalne epielpsije je pokazano u duplo slepoj studiji da je operacija apsolutno bolja od terpaije lekovima
Last Edit: 7 years, 1 month ago by .

Odg: Re: Premor 7 years, 1 month ago #650

 • Ica
Postovani doktore,
Mnogo Vam hvala na razumevanju i brzom odgovoru!
Potpuno ste upravu sto se tice terapije,bar u mom slucaju,ne vidim nikakvo poboljsanje vezano za napade.
Terapiju pijem iz straha od komplikacija koje ste naveli.U par pokusaja samoinicijativno sam je iskljucivala na par meseci/ 6 meseci.Napada je bilo u istoj frekvenci,s tim sto sam se osecala beskrajno bolje.Mozak mi je radio brze,budila sam se svezija,imala sam vise energije u toku dana i nisam se toliko zamarala.
Odatle dolazi moja ideja da je premor,ali fizicki premor koji osecam vezan sa antiepilepticima.

Sigurna sam da premor nije posledica depresije,osecam se fizicki lose.Ne znam posledica cega je,jer je srce sasvim dobro,kako su mi rekli.Ja sam pravnik,ne znam nista o medicini.Posle tih ispitivanja kod kardiologa i stitne,zakljucak je bio,sve je uredno.Znam da nije,jer se osecam lose i to nije posledica depresije,ali ne znam sta dalje i tu sam stala...


U toku 15 godina promenila sam mislim sve lekove koji su se pojavljivali na trzistu...i trenutno sam na trojnoj terapiji Keppra,Tegretol CR i Eftil R,zbog izrazito loseg EEG/a...Stanje je napominjem uvek bilo identicno...,napada je uvek bilo isto,nekada ni jedan mesec dana,nekada 30/ak u toku dana.....

Sto se operacije tice,predlozena mi je,kao mogucnost,prosto me zanima posto svi samo pricaju o koristi,kakvi su mogucnosti nepovoljnih ishoda operacije...
Kako bih mogla o tome da se blize informisem?
Jos jednom,mnogo Vam hvala na izdvojenom vremenu i trudu!

Odg: Re: Premor 7 years, 1 month ago #651

 • rile
a da to sam izostavio. vrlo je moguce da je promor nezeljeni efekatr antiepilepticne erapije koja je tripla.
sto se operacije tice detaljno mozete da se informisete o tome kod nas.
nacelno. opercije se vrsi da bi se izlecila epilepsjija, a ne da bi se napravio neki problem. sama operacije nosi rizik od 1% komplikacija. kada se to uporedi sa mogucnoscu da se epilepsiji zada smrtonosan udarac koji je preko 70 do 80% onda je odnos risk/benefit vrlo jasan.
o detaljnijoj i individualnijoj informaciji mogli bismo da se izjasnimo ukoliko bismo se podrobnije upoznali sa vasom bolescu.

Odg: Re: Premor 7 years, 1 month ago #653

 • Ica
Postovani doktore,
Jos jednom hvala na brzom odgovoru i trudu!
Ako je rizik od komplikacija tako nizak,samo 1%...,onda je to svakako nesto o cemu bih ozbiljno razmislila.
Mislila sam da je mnogo,mnogo veci.
Imam problem posto sama izdrzavam porodicu(naravno to nije Vas problem ),ali me utoliko vise plasi invaliditet,posle eventualne operacije.
Posto je ovaj,kako sam ga nazvala premor,nesto sto mi ozbiljno utice na kvalitet zivota,i bas se osecam bolesno,svakako bih ucinila sve da se resim terapije i njega ako je on eventualni pratilac terapije.
Posto sam se do sada lecila u Gradskoj bolnici,trazicu uput od lekara opste prakse za KCS,posto,koliko sam shvatila,jedino vi dajete konacne predloge za operaciju?
Mnogo hvala,jos jednom!

Odg: Premor 7 years ago #661

 • Vaki
Postostovana,
Izvinite sto se mesam u Vasu temu na koju je odgovorio vise nego kompetentan strucnjak.Mnogo me je licno zaintrigiralo Vase stanje,jer sam se godinama osecala jako lose,slomljeno,umorno,kao ste opisali,sto je kulminiralo ogromnom pospanoscu i uticalo na moj zivot vise od epilpsije.
Ispostavilo se da uz epilepsiju imam i narkolepsiju,o kojoj se jako malo zna,cesto se previdi.Osnovna recenica koju sam koristila je da sam premorena.Zato me je Vas tekst zaprepastio.Inace imam istu vrstu epilepsije,na trojnoj terapiji sam takodje,koja se doduse razlikuje od Vase,ali opet nisam mogla da se ne osvrnem na pricu o premoru...
Nikako ne zelim da Vas plasim niti da insinuiram vezano za vase stanje,ali pod hitno trazite uput za ovu kliniku,je se bas strucnjaci sa odeljenja za epilepsije bave i ovim problemom.
Jos jednom izvinite zbog licnog uplitanja.
 • Page:
 • 1
 • 2
Time to create page: 0.11 seconds

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.