Home Forum
Welcome, Guest
Diskusija o Multipla sklerozi

TOPIC: Pitanje

Pitanje 9 years, 5 months ago #26

  • markoni
Zdravo.
Mene zanima sta doktori neurolozi misle o hirurškoj intervenciji koja se sprovodi nad pacijentima koji boluju od MS u Niškoj bolnici?
Pozz.
Last Edit: 9 years, 5 months ago by admin.

Odg: Pitanje 9 years, 5 months ago #28

  • irdujmbas
Postovani,

U ovom trenutku ne postoje naucno-zasnovani dokazi koji bi podrzali takvu vrstu tretmana bolesnika sa multiplom sklerozom.
Srdacan pozdrav

Odg: Pitanje 9 years, 2 months ago #47

  • CCSVI
irdujmbas wrote:
Postovani,

U ovom trenutku ne postoje naucno-zasnovani dokazi koji bi podrzali takvu vrstu tretmana bolesnika sa multiplom sklerozom.
Srdacan pozdravPoštovana,

nije tačna Vaša konstatacija da u ovom trenutku ne postoje naučno-zasnovani dokazi. Uputiću Vas na rezultate najveće studije koja razmatra povezanost Hronične cerebrospinalne venske insuficijencije (CCSVI) i Multipleks skleroze (MS). Studiju vodi jedan od najvećih svetskih neurologa u oblasti Multipleks skleroze, Dr Robert Živadinov. Takođe, uputiću Vas na nedavni izveštaj koji je dao Prof. dr Đorđe Radak i tim lekara sa IKVB Dedinje na osnovu sprovedene studije i većeg broja tretiranih pacijenata. Na kraju, uputiću Vas i na izveštaj Prof. dr Petra Bošnjakovića i tima lekara sa KC Niš koji je objavljen u junu mesecu, nakon međunarodnog kongresa NEUROINTERVENCIJE 5 održanog u Nišu.
Na kraju, ako ste zainteresovani, mogu da Vam dostavim više stotina izveštaja pacijenata(sa punim imenom i prezimenom) koji su obavili ovu intervenciju u Nišu, na Dedinju, u Poljskoj, Sloveniji, Sofiji...

Ono što mene zanima ovom prilikom jeste čime je uslovljeno potpuno negiranje koje dolazi od pojedinih neurologa sa Instituta za neurologiju KC Srbije? Zar nije u interesu pacijenata da se i neurolozi uključe u sprovođenje studija o CCSVI? Zašto je to problem, a nisu problem mnogobrojne studije o nedelotvornim lekovima koje se sprovode na Institutu?

I na kraju, ja sam jedan od mnogih koji je obavio ovu intervenciju i ako Vas stvarno zanimaju moja iskustva, kao i iskustva mnogih drugih, stojimo Vam na raspolaganju.

Odg: Pitanje 9 years, 2 months ago #48

  • CCSVI
Phlebology. 8. septembar 2011.
Morfološke i hemodinamičke abnormalnosti u jugularnim venama bolesnika sa multiplom sklerozom.

Radak D, Kolar J, S Tanasković, Sagić D, Antonić Z, Mitrašinović, Babić S, D Nenezić, Ilijevski N.
Izvor

Klinika za vaskularnu hirurgiju, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Heroja Milana Tepića 1, Beograd, Srbija.

Sažetak

CILJEVI:
Stanje, poznato kao hronična cerebrospinalna venska insuficijencija (različite stenoze i nivoi opstrukcije u unutrašnjim jugularnim i azygous veni), nedavno je nastalo kao dodatna teorija poznatom autoimunom konceptu u objašnjavanju uzroka multiple skleroze (MS). Cilj našeg istraživanja bio je proceniti morfologiju interne jugularne vene (IJV) i hemodinamička obeležja kod bolesnika sa MS-om i rezultate uporediti sa rezultatima dobijenim kod grupe zdravih osoba i proceniti rasprostranjenost abnormalnosti venskog protoka u obe grupe.

METODE:
Šezdeset i četiri bolesnika (64) sa klinički dokazanom MS i 37 zdravih pojedinaca bilo je uključeno u našu studiju. Kod svih bolesnika, IJV morfologija i hemodinamička obeležja su dijagnostifikovani color-doppler sonografijom, kao i poremećaji venskog toka. Pacijenti su klasifikovani u četiri grupe u skladu sa kliničkim oblikom MS-a. Analizirani su učestalost morfoloških i hemodinamički abnormalnosti u IJV.

REZULTATI:
Prisutnost suženja, uglavnom unutrašnjih defekata kao što su abnormalni zalisci IJV, zabeleženo je kod 28 bolesnika (43%) u MS grupi, te u 17 bolesnika (45,9%) u kontrolnoj grupi (P = NS). Dodavanjem informacije sa dopplera o hemodinamičkom protoku kroz IJV razlika je značajna. U 42% MS bolesnika pokazuju se abnormalnosti u protoku (27/64) u poređenju sa 8,1% u kontrolnoj grupi (3 / 37), P <0,001.

ZAKLJUČAK:
U našoj grupii bolesnika, oboleli od MS-a imali su značajno više morfoloških promena i hemodinamičkih abnormalnosti u poređenju sa zdravim osobama koje ne boluju od MS-a.
Ovi rezultati mogu biti dobro pokazani ne-invazivnim i isplativim Doppler ultrazvukom.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21903685
phleb.rsmjournals.com/content/early/2011...2011.011004.abstract

Odg: Pitanje 9 years, 2 months ago #49

  • Mica
irdujmbas wrote:
Postovani,

U ovom trenutku ne postoje naucno-zasnovani dokazi koji bi podrzali takvu vrstu tretmana bolesnika sa multiplom sklerozom.
Srdacan pozdrav


Uopšte nije istina ovo šta ste napisali. Na sajtu ccsvi-slo.info koji je počeo sa radom pre nekoliko dana već smo objavili naslover nekoliko novih studija (avgust 2011) koje potvrđuju teoriju dr. Paola Zambonija. Svakako je među njima i studija Morfološke i hemodinamičke abnormalnosti u jugularnim venama bolesnika sa multiplom sklerozom vaših cenjenih kolega iz Srbije koja vam izgleda nije poznata.

Do kraja meseca objavit ćemo i naslove stručnih radova od 19. veka do danes u kojima autori ukazuju na povezanost između CCSVI i MS. Iako je sajt na slovenačkom jeziku sami radovi su na engleskom pa ćete ih tako razumeti. Ako vas svakako zanimaju takve sitnice kao što je da je već „otac“ savremene nevrologije, Jean-Martin Charcot, opisivao deformacije venskog sustava kod bolesnika sa MS (pošto je secirao svoju kućnu pomoćnicu ako se ne varam).

Moram zapisati i to da veoma tužno da ne podržavate rada poštovanog dr. Dragana Milića i njegove ekipe iz KC NIš koji su u svetu veoma cenjeni po svojoj stručnosti i iskazanim rezultatima.

Srbija je sa rezultatima tima iz KC Niš jedna od retkih zemalja u svetu koja je u ovom trenutku glede lečenja bolesnika sa MS u samom svetskom vrhu. I bolesnici iz inostranstva smo zahvalni dr. Draganu Miliću i njegovim saradnicima. Jer ekipa iz Niša ima znanje, sposobnosti i rezultate. Uostalom na stotine bolesnika koji danas posle dilatacije vena žive kvalitetnijim životom su živi svedoci da je CCSVI lečenje djelotovorna i uspešna metoda lečenja MS.

Odg: Pitanje 9 years, 2 months ago #50

  • leski
Postovani,

U ovom trenutku ne postoje naucno-zasnovani dokazi koji bi podrzali takvu vrstu tretmana bolesnika sa multiplom sklerozom.
Srdacan pozdrav[/quote]

Postovani,

Mene interesuje Vase misljenje, da li vi smatrate da je nepotrebno uspostaviti noramalan protok krvi kod Vasih pacijenata obolelih od MS-a?
Odnosno da li se smtrate da je normalno da ljudima vise krvi ulazi u mozak nego sto odlazi iz njega?
Ovde je sustina u venskoj krvi koja bi trbalo da neometano odlazi iz mozga, a neurologija, kao grana medicine, smatra da je normalno da nema potrebe da se regulise oticanje venske krvi iz mozga prema srcu.

Pitanje za Vas, da li smatrte da zaista nema potrebe da se regulise pitanje oticanje krvi iz mozga?
s postovanjem
Time to create page: 0.13 seconds

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.