• Srpski
  • English
Home Science Symposium reports
Izveštaji sa simpozijuma
Škola Društva mladih neurologa Srbije: Urgentne neurološke bolesti – dijagnostički postupak i lečenje

Vreme: 05-06.10.2017

Mesto: Palić, Srbija

Veliko nam je zadovoljstvo da izvestimo da je u izuzetnom prostoru Velike terase na Paliću uspešno održana šesta škola Društva mladih neurologa Srbije, a prva škola urgentne neurologije. Škola je ovog puta okupila 190 polaznika (od kojih je čak četvrtina lekara specijalista neurologije) iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije koji su imali prilike da za čuju savremene stavove za zbrinjavanje urgentnih neuroloških bolesnika. Ponosni smo na činjenicu da su među predavačima bili i najeminentniji regionalni stručnjaci za ovu oblast medicine predvođeni prof. dr Ljiljanom Beslać Bumbaširević, prof. dr Dejanom Jovanović i predsednikom Društva neurologa Srbije prof. dr Rankom Raičevićem.

 
Izveštaj sa V škole mladih neurologa Srbije

U organizaciji Društva neurologa Srbije na Paliću od 14. do 15. oktobra 2016. godine organizovana je jubilarna V škola mladih neurologa Srbije “Neuromišićne bolesti u kliničkoj praksi - izazovi u dijagnostici i lečenju“.

Dvodnevni skup održan u turističkom kompleksu na jezeru Palić otvorio je predsednik Društva neurologa Srbije prof. dr Ranko Raičević istaknuvši kako je ovo bez lažne skromnosti najbolji vid edukacije na ovim prostorima posvećen mladim neurolozima, ne samo u oblasti neuronauka nego i u medicini uopšte.

 
Izveštaj sa simpozijuma “Jedan radni vek na Klinici za neurologiju KCS - posvećeno prof. dr Nadeždi Čovicković Šternić”

Ove godine u penziju je otišla prof. dr Nadežda Čovičković Šternić, načelnik Odeljenja za cerebrovaskularne bolesti i rezistentne glavobolje. Profesorka Šternić je tokom svoje dugogodišnje karijere doprinela razvoju i unapređenju različitih oblasti neurologije u Srbiji. S početka bila je orijentisana na oblast nevoljnih pokreta i neurodegenerativnih bolesti, da bi kasnije značajan pečat ostavila na polju cerebrovaskularnih bolesti i glavobolja.

Njena stručna zaostavština zaista je impozantna, ali pored toga profesorku Šternić krasi i umeće povezivanja i okupljanja kolega i bezrezervno pružanje podrške profesionalnom razvoju mladih lekara.

Zbog svega toga ne čudi da su njene kolege, saradnici i učenici želeli da na poseban način obeleže njen odlazak u penziju. U svečanoj i radnoj atmosferi 20. novembra 2015. godine održan je simpozijum u njenu čast pod nazivom “Jedan radni vek na Klinici za neurologiju”. Sastanak je osmislila i organizovala prof. dr Ljiljana Beslać Bumbaširević. Kroz niz predavanja najbliži saradnici i prijatelji profesorke Šternić podsetili su auditorijum na njena najvažnija stručna dostignuća.

 
BELGRADE NEUROPATHY UPDATE, 10-11. april 2014.

Izveštaj sa I srpskog simpozijuma o neuropatijama sa međunarodnim učešćem
Datum: 10-11. april 2014.
Mesto održavanja: Beograd, Srbija

Odmah po završetku ovog skupa učesnici su konstatovali da je reč o vizionarskom poduhvatu, koji je besprekorno sproveden u delo.
Bio je to sastanak ljudi koje spaja entuzijazam prema novim saznanjima u pomalo zapostavljenoj oblasti neurologije, kao i zajednički problemi iz svakodnevne prakse.

 
MDS- ES Winter School for Young Neurologists, February 28 – March 2, 2014 • Belgrade Serbia

The International Parkinson & Movement Disorder Society- European Section, 3rd annual MDS-ES Winter School for Young Neurologists in Belgrade, Serbia, was held from February 28th to March 2nd , 2014.

 
Internacionalni sastanak „Ultrasound Technologies-Challenges Before Young Doctors“ i XVI Svetski Neurosonološki sastanak (XVI World Neurosonology Meeting of the World Federation of Neurology)

Vreme održavanja: 15.- 20. oktobar 2013. 
Mesto sastanka: Sofija, Bugarska

Rukovodilac projekta i organizator sastanka-Prof. Dr Ekaterina Titianova (Military Academy, Sofia, Bugarska), Prof. Dr Nadežda Čovičković-Šternić (Klinika za neurologiju, KCS)

 
Simpozijum iz ciklusa kontinuirane medicinske edukacije posvećen multiploj sklerozi

U svečanoj sali Dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu je 7. novembra 2011 održan simpozijum iz ciklusa kontinuirane medicinske edukacije posvećen multiploj sklerozi.

 
XXI kongres Evropskog udruženja neurologa (ENS)

U Lisabonu, Portugalija, je od 28-31 maja 2011, održan XXI kongres Evropskog udruženja neurologa (ENS).

 
III Simpozijum “Spavanje i poremećaji spavanja”

13. V 2011. godine održan je III Simpozijum “Spavanje i poremećaji spavanja”, u organizaciji Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije, SANU, Odbora za istraživanje spavanja SANU i Udruženja neurologa Srbije.

 
Brain Awareness Week

U periodu 14-20. marta 2011. smo se pridružili ostalim Univerzitetima u obeležavanju NEDELJE SVESTI O MOZGU (Brain Awareness Week), manifestacije koja se organizuje pod pokroviteljstvom The Dana Alliance for Brain Initiatives (http://www.dana.org/danaalliances/). U okviru ove manifestacije su predavanja održali i lekari Klinike za neurologiju (dr Irena Dujmović i dr Aleksandar Ristić).

 
III Simpozijum Moždani udar-izazovi; Challenges in Stroke III

U veličanstvenoj Svečanoj Sali Rektorata Univerziteta u Beogradu 04. aprila 2011. godine održan je Treći medjunarodni simpozijum Moždani udar – Izazovi (Challenges in Stroke III). Ovaj sada već tradicionalni skup, organizovan je pod pokroviteljstvom Klinike za neurologiju KCS i Medicinskog fakulteta u Beogradu, a pod vodjstvom dve dame, Prof. Dr Nadežde Čovičković-Šternić i Prof. Dr Ljiljane Beslać-Bumbaširević.

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.