Home Nursing Achievements and innovations
Achievements and innovations in nursing practice
2014 - NURSES: A FORCE FOR CHANGE – A VITAL RESOURCE FOR HEALTH
There are no translations available.

Priručnik koji je izdao ICN - Međunarodno veće sestara, povodom 12. maja, za sve sestre sveta, kao materijal za učenje i individualne ili grupne aktivnosti za ovu godinu, možete naći na sajtu: 
http://www.icn.ch/publications/2014-nurses-a-force-for-change-a-vital-resource-for-health/

 
12. Maj 2014, Međunarodni dan sestara na Klinici za neurologiju
There are no translations available.

Na Klinici za neurologiju KCS, prigodnim predavanjem obeležen je 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara. Predavanje su pripremile sestre Desa Tasić i Ivana Mladenović. Bila je to prilika da osvežimo znanje o korenima sestrinstva u svetu, ali i našoj zemlji i našoj Klinici. Kao i predhodnih godina i sada je sa nama bio direktor naše kuće, Prof. dr Vladimir Kostić.

 
Sindikat medicinskih sestara i tehničara KCS - “Najbolja među najboljima” 2014.
There are no translations available.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara KCS, 12.05.2014.godine, u Amfiteatru Klinike za neurohirurgiju, povodom Međunarodnog praznika sestara dodelio je 32 zahvalnice, “Najbolja među najboljima”.

 
Internacionalni sastanak medicinskih sestara studenta Goslar, Nemačka
There are no translations available.

U okviru saradnje sa Međunarodnom grupom sestara UDINE C, čiji su članovi sestre naše kuće, Milijana Matijević, Ivana Nešić i profesori Visoke zdravstvene škole strukovnih studija, grupa studenata Visoke zdravstvene škole strukovnih studija je prisustvovala internacionalnom sastanku medicinskih sestara studenta u Goslaru, Nemačka.

 
Obeležen 12 .maj Međunarodni praznik sestara i nedelja sestrinstva, 2013.
There are no translations available.

Međunarodni praznik sestara 12. maj održava se na rođendan Florens Najtingel  (1820- 1910.godina), koja je bila  utemeljivač zdravstvene nege, savršeni zdravstveni pedagog i lider od ogromnog značaja. Ostavila je ogroman doprinos i neizbrisiv trag u sestrinskoj profesiji.

Nedelja sestrinstva održava se u periodu  od 6.- 12 . maja kao jednonedeljna proslava, a organizovana je za razmenu iskustava, održavanju raznih seminara, tribina, promocija zdravlja i dodela priznanja za posvećenost i doprinos struci.

 
Najbolja među najboljima 2013.
There are no translations available.

U organizaciji Sindikata medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije povodom 12-og maja dana sestrinstva i ove godine je realizovana akcija SMST-KCS »Najbolja među najboljima».

Ove godine iz naše kuće nagrađena Angelini Škodrić, sestra sa odeljenja urgentne neurologije, koja se ističe požrtvovanim radom, istančanom odgovornošću i humanim odnosom prema pacijentima.

 
Neurološke sestre na međunarodnom kongresu o ranama
There are no translations available.

Međunarodni kongres za lečenje rana, održan je 23 i 24. novembra u Beogradu, pod nazivom „HRONIČNE RANE, SAVREMENA TERAPIJA – ODGOVORI“. Cilj Kongresa je promocija savremenih metoda lečenja hroničnih rana i razmena iskustva.

 
Nagrađena Nataša Milojković, glavna sestra Urgentne neurologije.

Dana 18.04.2012. u Nišu održan je kurs sa međunarodnim učešćem UINARS sa temom « Mehanička ventilacija bolesnika ».

U okviru kursa uručene su povelje „ČUVAR ŽIVOTA” za medicinske sestre – tehničare inenzivnih nega Srbije. Povelja UINARS „Čuvar života” je najviše priznanje za medicinske sestre – tehničare za izuzetne doprinose i posebne zasluge u svojoj profesiji na polju intenzivne nege, anestezije i reanimacije Srbije.

Na predlog Glavne sestre Urgentnog centra Biljane Lipovac ova nagrada je uručena Nataši Milojković, Glavnoj sestri Urgentne neurologije.

 
Dodela nagrade za 12. maj 2012. Međunarodni dan sestara
There are no translations available.

Međunarodni dan sestara 12. maj , obeležava se svake godine u mnogim zemljama sveta kao znak poštovanja prema Florens Najtingel na dan njenog rođenja 1820. godine. Njen humanizam i nesebično davanje sebe, postigli su da sestrinsku profesiju uzdigne na najviši nivo i da važnost medicinskoj sestri za posao koji obavlja. To je uspevala učenjem i znanjem, zalagala se za poboljšanje zdravlja ljudi i zdravstvenu zaštitu, bez obzira na rasu i materijalni status.

Svake godine u Kliničkom Centru Srbije se dodeljuju priznanja povodom 12-og maja, Međunarodnog dana sestara. U organizaciji UMST „Sestrinsvo“ KCS, predsednica Zorica Milošević uručila je zahvalnice medicinskim sestrama koje su dale doprinos razvoju profesije, koje su se tokom svog rada isticale požrtvovanošću, odgovornošću i humanzmom, a predložene od strane svojih kolektiva.

 
Poseta koleginica iz Makedonije
There are no translations available.

Dana 08.10.2011. gosti Kliničkog centra Srbije bile su medicinske sestre-tehničari iz Udruženja medicinskih sestara i babica iz Bitolja, u okviru svoje edukativne ekskurzije.

 
Kurs „ Parkinsonova bolest - Klinička slika, tok i terapija“

U organizaciji Udruženja neuroloških sestara Srbije organizovan je kurs pod nazivom: „Parkinsonova bolest - klinička slika, tok i terapija“.

 
Nagrada za najbolju sestru

Sindikat medicinskih sestara Kliničkog centra Srbije, 24.05.2011. godine, u Amfiteatru Klinike za neurohirurgiju, dodelio je povodom Dana medicinskih sestara, 30 nagrada za najbolje sestre.

 
12. maj, 2011. Međunarodni dan sestara - reči Akademika Prof . dr. Vladimira Kostića
There are no translations available.

Florens Najtingel rođena je 12. maja 1820. Godine u Firenci, Italija. Kao ćerka bogatog veleposednika Vilijama Najtingela, školovala se u Nemačkoj i od rane mladosti pokazivala interesovanje za matematiku, statistiku ali i ljubav prema negovanju bolesnika. Nakon završetka školovanja prijavljuje se za odlazak u Tursku sa još 38 medicinskih sestara. Za vreme trajanja Krimskog rata istakla se svojom sposobnošću da organizuje vojne bolnice, što je rezultiralo drastičnim padom smrtnosti među ranjenicima. Njene reforme koje je sprovela u ratnim bolnicama odnosile su se na organizaciju sanitetske službe, sprovođenje higijenskih mera i negu bolesnih i ranjenih.

 
Prva Globalna Inicijativa Zaštite Pacijenata SZO
There are no translations available.

Čista nega je sigurnija nega
Čuvaj živote, čisti svoje ruke

Sa zadovoljstvom predstavljamo da je Klinika za neurologiju KCS postala član Međunarodnog pokreta higijena ruku i smanjenja infekcija povezanih sa zdravstvenom negom HAI, pri SZO.

 
International year of the nurse

2010 MEĐUNARODNA GODINA SESTARA  - KREIRANJE ZDRAVOG SVETA

2010 International Year of the Nurse - Creating a Healthy World

Ove godine, 2010., obeležava se 100 godina od smrti Florence Nightingale.

 
Uzor za humanost

Nagradu „Dušica Spasić“ Udruženje medicinskih sestara – tehničara Srbije „Sestrinstvo“ i časopis „Viva“dodeljuju svake godine 23. marta, u znak sećanja na sestru Dušicu Spasić.

 
Dodela licenci zaposlenim medicinskim sestrama-tehničarima Klinike

U julu 2009.godine na Institutu za neurologiju Kliničkog centra Srbije upriličena je dodela licenci zaposlenim medicinskim sestrama-tehničarima Klinike.

 
Novi okvir rada u oblasti zdravstvene nege

U sklopu reformi zdravstvenog sistema, unapredjivanje kvaliteta zdravstvne zaštite i usklađivanje sa evropskm tokovima, na Institutu za neurologiju se ostvaruje novi okvir rada u oblasti zdravstvene nege.

 
Kvalitetna zdravstvena nega kao rezultat pravilne procene i odabira pomagala kod bolesnika sa inkontinencijom

U cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene nege kod pacijenata sa poroblemima inkontinencije bitan činilac je pravilna procena i odabir pomagala.

 


Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.