Home Edukacija Slika meseca Arhiva slika meseca
Slika meseca
April 2018

alt

Bolesnica stara 89 godina javila se u Urgentni centar zbog naglo nastale desnostrane slabosti i otežanog govora, sa kliničkom slikom akutnog moždanog udara u terapijskom prozoru, 90 minuta nakon natanka moždanog udara. Pri prijemu NIHSS: 12. CT endokranijuma pokazao je u potpunosti uredan nalaz, dok je angiografija krvnih sudova vrata i mozga ukazala na okluziju završneg dela leve ACI. Započeta je trombolitička terapija, nakon čega se pristupa mehaničkoj trombektomiji.

U roku od 12h nakon primenjene intervencije dolazi do značejne regresije neurološkog deficita.

Pri otpustu NIHSS: 0, Rankin 0, Barthelov index 100.

 
Mart 2017.

Na Klinici za neurologiju se za lekare i medicinske sestre odrzavaju kursevi reanimacije.

 

 

 
Decembar 2016.

U organizaciji Društva neurologa Srbije na Paliću od 14-15. oktobra 2016. godine je organizovana jubilarna V Škola Mladih neurologa Srbije “Neuromišićne bolesti u kliničkoj praksi-izazovi u dijagnostici i lečenju“.

 

 

 
Decembar 2013.

Monografija MULTIPLA SKLEROZA, urednika Prof. dr Jelene Drulović,  je promovisana 5.decembra 2013. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Monografija MULTIPLA SKLEROZA je u rangu istaknutih monografija od nacionalnog značaja.

 

 

 
Oktobar 2013.

U organizaciji Društva mladih neurologa Srbije i pod pokroviteljstvom Društva neurologa Srbije, na Paliću je tokom 4. i 5. oktobra 2013. organizovana Prva škola cerebrovaskularnih bolesti. Ukupno 122 polaznika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije je imalo priliku da stekne novi pogled na savremena znanja iz cerebrovaskularnih oboljenja, koja su im preneta od strane devet eminentnih eksperata iz ove oblasti. U radu Škole je učestvovalo i 25 mladih prezentera iz raznih delova Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a gotovo 70% polaznika su činili specijalizanti i klinički lekari iz oblasti neurologije. Susret je odlikovao visok nivo stručnog i profesionalnog kvaliteta, kao i bogat društveni program. Dvanaest farmaceutskih kompanija je podržalo aktivnosti skupa.

 
Jun 2013.

Progresivna multifokalna leukoencefalopatija udružena sa HIV infekcijom

Magnetna rezonanca (MR) endokranijuma prikazuje progresivnu multifokalnu leukoencefalopatiju odnosno difuzne konfluentne T2W (srednji red) I FLAIR (poslednji red) hipereintenzne promene moždane bele mase, uz uredan nalaz na T1 sekvenci (prvi red) MR mozga, kod pacijenta starosne dobi 40 godina sa progresivnim kognitivno-bihejvioralnim smetnjama i konkomitantnom HIV neuroinfekcijom.

 

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 4

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.