Home News Škola Društva mladih neurologa Srbije – Škola glavobolja
Škola Društva mladih neurologa Srbije – Škola glavobolja
There are no translations available.

Škola Društva mladih neurologa Srbije održana je na Paliću 4. i 5. novembra 2019. godine.

Jedinstveni događaj koji okuplja mlade neurologe Srbije i regiona doživeo je svoje osmo izdanje. Centralnu temu ovogodišnje Škole činile su glavobolje.

Rukovodilac programa, prof. dr Jasna Zidverc Trajković, odgovorna je za bogat dvodnevni sadržaj u kojem je učestvovalo 16 predavača iz ukupno 10 ustanova iz cele Srbije. Više od 150 polaznika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine učestvovalo je u programu, a za besprekorno rukovođenje događajem zaslužan je Organizacioni odbor na čelu sa dr Oliverom Tamaš.

Prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije, i prof. dr Dragoslav Sokić, direktor Klinike za neurologiju KCS, srdačno su podržali događaj i istakli važnost savremene edukacije mladih neurologa, kao i prednosti regionalne saradnje koje donosi Škola.

Prvi dan Škole bio je posvećen javnozdravstvenom aspektu glavobolja kao najprevalentnijem neurološkom oboljenju. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa savremenim dijagnostičkim kriterijumima i međunarodnom klasifikacijom ove bolesti, a posebno je istaknuta važnost dobro osmišljene anamneze i neurološkog pregleda. Fokus drugog dana Škole bile su terapijske mogućnosti i dileme pri lečenju najčešćih primarnih tipova glavobolja.

Tradicionalno, organizovane su panel diskusije mladih neurologa u vezi sa interesantnim slučajevima iz svakodnevne kliničke prakse. Tako su učesnici, ali i publika, bili u prilici da iznesu svoj stav, razgovaraju i provere stečeno znanje koristeći inovativna tehnološka rešenja u vidu vrlo popularne aplikacije za mobilne telefone koja je dostupna još od prošlog izdanja Škole.

Škola je još jednom u najboljem svetlu pokazala entuzijazam i timski duh mladih neurologa, kao i veliku posvećenost iskusnih specijalista i nastavnika. Regionalna saradnja nije izostala, što dokazuje da želja za usavršavanjem i edukacijom mladih lekara ne poznaje klasične granice.

Tokom svečanog zatvaranja skupa, najavljeni su novi projekti Društva mladih neurologa Srbije, a otkrivena je i centralna tema sledeće Škole – vizuelizacione tehnike snimanja mozga.

Ovim putem još jednom prenosimo svoje iskrene čestitke Odboru na izuzetnom programu i besprekornoj organizaciji osme po redu Škole Društva mladih neurologa Srbije.

 

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.