Home News Archive Održan je Beogradsko Klivlendski sastanak o fokalnom kortikalnim displazijama, od 08.do 10.juna 2017.u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti
Održan je Beogradsko Klivlendski sastanak o fokalnom kortikalnim displazijama, od 08.do 10.juna 2017.u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti

Nedavno je, od 08.do 10. juna 2017.,

sa velikim uspehom održan međunarodni stručni skup iz oblasti epileptologije pod nazivom Beogradsko Klivledski sastanak o fokalnoj kortikalnoj displaziji.

Gosti su bili direktor Epilepsy Centar Cliveland Clinic Prof. dr Imad Najm sa svoja 4 na svetskom nivou renomirana saradnika (Dr Dileep Nair, Dr Andreas Alexopoulos, Dr Irene Wang, Dr Julio Bulacio), kao i 5 vrhunskih eksperata iz Evrope (Prof. Matthew Walker iz UCL London, Prof. Eugen Trinka iz Salzburga, Prof. Ingmar Blumcke iz Erlangera, Prof. Steffano Francione iz Milana, Prof. Sussane Fauser iz Bilefielda, kao i istaknuti regionalni stručnjaci iz okolnih zemalja u kojima postoji operativni program lečenja epilepsije: Prof. Petr Marušič (Češka), Prof. Silvio Bašić (Hrvatska), dr Ana Kelemen (Mađarska), Prof. Iona Mindruta (Rumunija), Doc. Petia Dimova (Bugarska) i Prof. Kyriakos Garganis (Grčka), uz učešće i domaćih eksperata (Prof. Dragoslav Sokić, Doc. Nikola Vojvodić, As. Aleksandar Ristić). Registrovano je 210 slušalaca sastanka, a ni u jednim trenutku (čak i neposredno posle ručka kada je pospanost uobičajeno velika) broj slušalaca nije bio manji od 90.

Sastanak su pozdravili Predsednik SANU Akademik Vladimir Kostić, Ministar zdravlja Vlade Republike Srbije As. dr Zlatibor Lončar, Rektor BU Akademik Vladimir Bumbaširević, Prodekan za nastavu MF Prof. dr Tanja Jovanović, direktor Klinike za neurologiju KCS Prof. dr Dragoslav Sokić, a čast i obavezu da otvori sastanak je imao Prof. dr Imad Najm.

Tokom sastanka je istaknuto da od epilepsije boluje 1% opšte populacije i da neregulisani epileptični napadi remete kvalitet života, povećavaju smrtnost i dovode do velike patnje bolesnika i njegove okoline. Savremena istraživanja su pokazala da je najčešću uzrok teške epilepsije do nedavno malo poznata bolest nazvana Fokalna kortikalna displazija (FCD). To je razvojni poremećaj u kome je mali deo moždane kore poremećene strukture, što dovodi do nenormalne električne aktivnosti koja se širi na čitav mozak i pravi epileptični napad. Ako savremeni metodi pregleda uspeju da utvrde mesto ovog malog, a važnog poremećaja, hirurško odstranjenje dovodi do izlečenja, prethodno nekontrolisane epilepsije.

U predavanjima su do detalja obrađeni uzroci i mehanizmi razvoja FCD. Prikazani su nova histo-patološka klasifikacija FCD zasnovana na njenim biološkim i genetskim karakteristikama, korelacija histološkog nalaza sa slikama dobijenim pomoću MRI i pozitronske emisione tomografije, kao i komplikovani slučajevi višestrukih udruženosti FCD sa drugim malformacijama mozga. Analizirani su mehanizmi električne samonadraživosti korteksa, putevi propagacije epileptičkog nadražaja iz inicijalnih kortikalnih zona obuhvaćenih FCD-om, kao i mogućnost direktnog električnog uzorkovanja dubokih struktura mozga pomoću stereo-EEG elektroda. Analizirani su uslovi, mogućnosti, tehnike i uspeh hirurškog lečenja, korelacija farmakološkog i hirurškog lečenja, kao i novi, eksperimentalni metodi genske terapije FCD u elokventnim zonama mozga.

Svako predavanje je bilo ilustrovano detljnim prikazom slučaja bolesnika sa FCD-om sa analizom dijagnostičkog i terapijskog algoritma koji je doveo do izlečenja bolesnika. Diskusija je bila bogata i u njoj su učestvovali svi predavači, a raduje nas da su sa veoma važnim pitanjima, komentarima i diskusijom učestvovali i mnogi slušaoci sastanka.

Vreme je brzo prolazilo i ukupnih 20 sati rada (od četvrtka u 16h do subote u 19h) je bilo nedovoljno da se svaki stav objasni i obrazloži, ali su (kratke) pauze i večernje druženje služili za nastavak razgovora. Utvrđena su stara prijateljstva, uspostavljena su nova, dogovoreni su novi oblici saradnje i ugovoren je naredni, četvrti Beogradsko Klivlendski sastanak u Srbiji o narednoj temi iz epileptologije u skoroj budućnosti.

Rukovodioci Beogradsko Klivlendskog sastanka o Fokalnoj kortikalnoj displaziji: Prof. dr Imad Najm, Prof. dr Dragoslav Sokić, As. dr Aleksandar Ristić

 

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.