Home Aktuelnosti Održana otvorena Klinika „PRIMENA LEKOVA NA BAZI KANABISA U MULTIPLOJ SKLEROZI“ 14.12.2016.
Održana otvorena Klinika „PRIMENA LEKOVA NA BAZI KANABISA U MULTIPLOJ SKLEROZI“ 14.12.2016.

Klinika za neurologiju KCS je u sredu, 14. decembra 2016. u 17h ponovo otvorila vrata osobama sa multiplom sklerozom.

U ovom terminu je održana "OTVORENA KLINIKA" sa temom "PRIMENA LEKOVA NA BAZI KANABISA U MULTIPLOJ SKLEROZI". "OTVORENA KLINIKA" je već ustanovljen vid zdravstveno-vaspitnog rada na Klinici za neurologiju KCS koji ima za cilj da osobama sa najrazličitijim neurološkim oboljenjima i njihovim negovateljima, koristeći multidisciplinarni pristup, olakša svakodnevnu borbu sa hroničnim neurološkim bolestima.

Moderator sastanka je bila Ass dr Irena Dujmović Bašuroski. Multidisciplinarni tim Klinike za neurologiju KCS (neurolog, medicinske sestre, psiholog, fizijatar), uz predstavnike Društva multiple skleroze Srbije, je u prepunoj slušaonici Klinike za neurologiju KCS diskutovao o primeni lekova na bazi kanabisa kod osoba sa multiplom sklerozom.

Primena preparata na bazi kanabisa je medju osobama sa multiplom sklerozom, ali i u opštoj populaciji, kontroverzna i nedovoljno razjašnjena tema. Naučna istraživanja su pokazala da preparati na bazi kanabisa (ali samo oni koji imaju kontrolisan i standardizovan sastav), mogu biti indikovani kod selektovanih bolesnika sa multiplom sklerozom u terapiji teške ukočenosti u nogama (tzv. spasticiteta) i hroničnog bola (koji bolesnici mogu imati i u multiploj sklerozi). Ovaj sastanak je dodatno pojasnio da se ovom terapijom može uticati na pomenute simptome, ali se time ni na koji nači ne leči samo oboljenje i ne utiče na dalji tok multiple skleroze.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.