Home Aktuelnosti Arhiva Biciklima oko sveta za obolele od multiple skleroze
Biciklima oko sveta za obolele od multiple skleroze

30. aprila 2015. su gosti Klinike za neurologiju KCS bili članovi tima koji je sastavljen od šestorice Francuza, koji biciklima putuju svetom sa ciljem

podizanja svesti o multiploj sklerozi. Jedan član tima je oboleo od multiple skleroze, ima težak stepen invaliditeta, a putuje sa još petoricom mladih entuzijasta u specijalno dizajniranoj prikolici koju pokreće bicikl. Čitav projekat je pokrenut od strane francuske organizacije "l’Odyssée de l’Espoir" ("PUT NADANJA"), a podržan od strane Internacionalnog uduženja obolelih od multiple skleroze (Multiple Sclerosis International Federation).

Biciklističku turu su započeli jula 2014, prešavši do sada oko 10 000 km, putujući kroz Francusku, Luksemburg, Belgiju, Nemačku, Češku, Poljsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Finsku, Kanadu, SAD, Čile, Argentinu, Australiju, Japan, Tursku i Bugarsku. Tokom proputovanja kroz različite zemlje ovaj tim prezentuje svoje ciljeve, ali se sreće i razmenjuje iskustva sa udruženjima obolelih od multiple skleroze, kao i stručnjacima koji se bave tretmanom ove hronične i, potencijalno vrlo teške i onesposobljujuće neurološke bolesti. Na Klinici za neurologiju KCS su se članovi ovog neobičnog i hrabrog tima upoznali sa neurolozima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima koji se bave lečenjem i svim aspektima brige o obolelima od multiple skleroze, sa predstavnicima Društva multiple skleroze Srbije, ali i sa bolesnicima koji su izneli svoja lična iskustva o životu pod bremenom ove bolesti.

Iako je glavni cilj ovog projekta podizanje svesti o multiploj sklerozi, ova akcija dokazuje obolelima od ove bolesti da život sa multiplom sklerozom može biti aktivan i ispunjen čak i u stanju teške neurološke onesposobljenosti.

Više informacija o ovom značajnom putovanju možete naći na: www.worldtour-ms.com/en.

Video zapis gostovanja ovog tima na Klinici za neurologiju KCS možete pogledati na: http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2015&mm=05&nav_id=987625.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.