Home News Archive Otvorena biblioteka „Ana Ristić“
Otvorena biblioteka „Ana Ristić“

U ponedeljak, 13.10.2014. godine svečano je, u krugu zaposlenih, na Klinici za neurologiju otvorena biblioteka koja nosi ime Ane Ristić.

Bibliotečki fond predstavlja zaostavština prerano preminule Ane Ristić, ćerke naše koleginice Zorice Ristić. Zorica je Klinici poklonila deo Aninih knjiga u želji da se našim bolesnicima uz knjigu olakšaju dani provedeni u bolnici, da im knjiga skrene misli sa bolesti i ubrza oporavak.

Ko je bila Ana Ristić? Lepa, pametna, nadasve hrabra mlada žena, duhovita, željna novih saznanja, pustolovnog, istraživačkog duha, koji ju je i odveo od kuće u daleki svet, drugu kulturu, daleko od Beograda i roditelja. Baš zahvaljujući toj radoznalosti i želji za putovanjima, Ana se opredelila za zanimanje stjuardese. U kratkoj karijeri, koju je prekinula teška bolest, uspela je da obiđe skoro sve najatraktivnije destinacije i stekne mnogo prijatelja. Na žalost, pre približno četiri godine dijagnostikovana joj je neizlečiva bolest. Ana ne bi bila Ana da se nije hrabro suočila sa bolešću. Sledile su brojne operacije i onkološke terapije, ali Ana nikada nije gubila nadu i predstavljala je veliki oslonac svojim roditeljima, Zorici i Miletu, sve do poslednjeg trenutka. Ona je bila ta koja je hrabrila svoje roditelje, lekare i sestre koje su bile uz nju sve vreme. Velika je istina ono što je zamenik direktora naše Klinike, prof. dr Dragoslav Sokić rekao: „Ponekad nam se činilo da nam je svima bilo teže da se suočimo i borimo sa njenom bolešću nego njoj samoj“. Bodrila je ona nas više nego mi nju, jer smo ponekada pred njom ostajali bez reči kako je kraj bio izvesniji. Bila je hrabrija od nas, jača od nas, ali ne i od bolesti. Svi mi koji smo je poznavali možemo da kažemo da smo imali privilegiju da od Ane naučimo kako treba biti hrabar, kako treba gajiti optimizam i veru u izlečenje.

Posle Ane ostaju nam uspomene na nju i njene knjige, koje su joj pomagale da prebrodi bolesničke dane, da putuje i onda kada to fizički više nije mogla. Kažu da je knjiga najbolji čovekov prijatelj, a prijatelji se čuvaju. Nama je ostalo u amanet da čuvamo Aninu biblioteku i da je dopunjujemo i obogatimo novim knjigama.

 

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.