• Srpski
  • English
Home Nauka Izveštaji sa simpozijuma Zimska škola za mlade neurologe u organizaciji Međunarodnog udruženja za Parkinsonovu bolest i bolesti nevoljnih pokreta i Klinike za neurologiju KCS, 28. februar-2. mart 2014. Beograd, Srbija
Zimska škola za mlade neurologe u organizaciji Međunarodnog udruženja za Parkinsonovu bolest i bolesti nevoljnih pokreta i Klinike za neurologiju KCS, 28. februar-2. mart 2014. Beograd, Srbija

Treća zimska škola za mlade neurologe u organizaciji Međunarodnog udruženja za Parkinsonovu bolest i bolesti nevoljnih pokreta-evropske sekcije i Klinike za neurologiju KCS održana je u Beogradu, od 28. februara do 2. marta 2014. godine.

Kurs se odvijao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Klinici za neurologiju KCS. Koorganizatori i direktori škole su bili prof. Vladimir Kostić, prof. Angelo Antonini i prof. Kailash Bhatia. Četrdeset osam učesnika iz 29 zemalja je pohađalo Zimsku školu nevoljnih pokreta. Kao predavači učestvovali su: Alberto Albanese, MD, PhD (Milano, Italija), Angelo Antonini , MD, PhD (Venecija, Italija) , Paolo Barone, MD, PhD (Napulj, Italija), Kailash Bhatia, MD, DM, FRCP (London, Velika Britanija), Vincenzo Bonifati, MD, PhD (Roterdam, Holandija), Nataša Dragašević Mišković, MD, PhD (Beograd, Srbija) Nir Giladi, MD, PhD (Tel Aviv, Izrael), Vladimir Kostić, MD, PhD (Beograd, Srbija), Olivier Rascol, MD, PhD (Tuluz, Francuska), Evžen Růžička, MD, PhD (Prag, Republika Češka), Elka Stefanova, MD, PhD (Beograd, Srbija), Pile Taba, MD, PhD, (Talin, Estonija), Eduardo Tolosa, MD, PhD (Barselona, Španija), Marie Vidailhet, MD, PhD (Pariz, Francuska).

Prvog dana škole, fokus je bio na osnovnim temama iz oblasti nevoljnih pokreta što je ostvareno kroz 7 predavanja: hipokinetska oboljenja kao što je Parkinsonova bolest, motorni i nemotorni simptomi Parkinsonove bolesti, farmakološke opcije, zatim hiperkinetska oboljenja i atipični parkinsoni sindromi. U poslepodnevnim sesijama učesnici, podeljeni u 10 grupa sa 4-5 članova, su imali priliku da pregledaju 10 pacijenta vođeni profesorima, ekspertima iz ove oblasti. Uveče je održana Video večera tokom koje su profesori predstavili zanimljive slučajeve o kojima je kasnije zajednički diskutovano.

Drugog dana su održana predavanja o hiperkinetksim oboljenjima-distoniji, horeji, tremoru, hodu i dubokoj moždanoj stimulaciji u lečenju bolesti nevoljnih pokreta. Sesija „Prikažite svoj slučaj“ osmišljena je tako da omogući mladim učesnicima da prikaz svog pacijenta podele sa kolegama iz grupe i profesorima. Profesori su kasnije diskutovali o svakom pojedinačnom prikazu i izabrali 10 najboljih za finale. Zatim su održane paralelne sesije- predavanja Uvod u imidžing bolesti nevoljnih pokreta i Uvod u genetiku bolesti nevoljnih pokreta za 5 grupa učesnika, dok su u isto vreme preostali učesnici pregledali i diskutovali sa profesorima o 5 novih pacijenata. U narednom krugu grupe su se zamenile. Dan je završen zajedničkom večerom svih učesnika i profesora. Veče je proteklo u izvanredno opuštenoj i veseloj atmosferi, a objavljeno je i 10 najboljih slučajeva.

Trećeg dana predavanja su obuhvatala teme ataksije, mioklonusa, sekundarnih i psihogenih nevoljnih pokreta. Nakon predavanja, 10 finalista je predstavilo svoje prikaze ostalim učesnicima koji su izabrali 3 najbolja slučaja. Prvo mesto zauzela je Panagiota Tsitsi (Grčka), drugo Miguel Grilo (Portugal), a treće Alessandro Capuano (Italija). Pobednica je nagrađena besplatnom registracijom za 18. Međunarodni kongres Parkinonove bolesti i bolesti nevoljnih pokreta koji će se održati u Stokholmu, u Švedskoj.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.