Home News Archive Održana peta Otvorena klinika „Kako živeti (dobro) sa mijastenijom gravis?“
Održana peta Otvorena klinika „Kako živeti (dobro) sa mijastenijom gravis?“

Na Klinici za neurologiju 17. janura 2014. godine održana je peta Otvorena klinika „Kako živeti (dobro) sa mijastenijom gravis?”

Otvorenoj klinici prisustvovalo je oko četrdeset pacijenata obolelih od mijastenije gravis, kao i članovi porodica pacijenata.

Na ovom sastanku je dr Ivan Marjanović, ispred  Odeljenja  za Neuromišićne bolesti i oboljenja kičmene moždine Klinike za neurologiju KCS u Beogradu, a u saradnji sa timom lekara i sestara ovog odeljenja,  na čelu sa šefom ovog odeljenja, prof dr Draganom Lavrnić,  glavnom sestrom VMS Nadom Rapajić i fizijatrom dr Slavicom Rajlić, istakao najznačajnija pitanja u vezi sa lečenjem mijastenije gravis, a takodje i problemima sa kojima se svakodnevno sreću pacijenti oboleli od ove bolesti, kao i njihovi najbliži, članovi njihovih porodica, kolege i prijatelji.

Dr Marjanović je kroz analizu najčešćih pitanja koja u svakodnevnoj kliničkoj praksi pacijenti postavljaju svojim lekarima i davanjem odgovora na ova pitanja, otvorio interaktivnu diskusiju u kojoj su učestvovali  pacijenti,  članovi njihovih porodica, prisutni lekari i medicinske sestre. Bilo je reči o različitim  aspektima života obolelih od ove bolesti. Diskutovalo se o njenom lečenju, načinu ishrane, mogućnostima putovanja, radjanja dece, stavovima oko vakcinacije, mogućim komplikacijama bolesti i dr . Ova diskusija je izazvala veliko interesovanje svih prisutnih, nakon čega su usledili i brojni predlozi o budućim temama Otvorenih kliika vezanih za mijasteniju gravis.

Svi prisutni, kako pacijenti, tako i stručno osobljne, izrazili su veliko zadovoljstvo održanom Otvorenom klinikom, a istovremeno i veliku spremnost da se ova forma sastanaka i dalje redovno održava i unapredjuje.

 

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.