Poštovani,
Kao i uvek, i u ovom teškom i izazovnom vremenu u kom živimo, na prvom mestu nam je zdravlje i bezbednost naših pacijenata. Iz tog razloga, obustavljeno je zakazivanje svih prvih i kontrolnih pregleda u neurološkim ambulantama Poliklinike KCS dok se ne poboljša epidemiološka situacija. Pregledi hitnih, životno ugrožavajućih bolesnika i dalje se obavljaju u Urgentnom centru.
Klinika za neurologiju KCS snažno je posvećena borbi protiv Covid-19 i veliki broj naših lekara i sestara radi u Covid ambulantama i Covid klinikama sa ciljem da se zajedno izborimo protiv ove pošasti,
koja je pogodila čitav svet.
Hvala na razumevanju,
Uprava Klinike za neurologiju KCS

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Home Homepage

Aktuelnosti - COVID-19

Previous Next
  • 1
  • 2
Urgentna neurologija održava uobičajeni nivo rada uprkos pandemiji
There are no translations available.

Iako je najveći deo godine za nama bio obeležen aktuelnom pandemijom i sledstvenim ograničenjima

Specijalizanti i klinički lekari Klinike za neurologiju u COVID sistemu
There are no translations available.

Tokom aktuelne pandemije, najmlađi lekari Klinike za neurologiju KCS rade u više COVID centara u Beogradu.

Angažman lekara i sestara Klinike za neurologiju u COVID bolnici u Batajnici
There are no translations available.

Od otvaranja COVID bolnice Batajnica početkom decembra 2020. godine u njen rad uključen je i neurološki tim specijalista

Nova terapija za multiplu sklerozu uprkos pandemiji
There are no translations available.

Multipla skleroza je bolest koja predvodi među netraumatskim uzrocima onesposobljenosti mladih odraslih osoba.

News

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
Nagrade povodom jednog veka postojanja Medicinskog fakulteta u Beogradu
There are no translations available.

Povodom sto godina rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Novine u dijagnostici i terapiji neuromisicnih bolesti
There are no translations available.

KME je u periodu od decembra 2020. do decembra 2021.
 

Seminar praktičnog lekara, 20.- 23.02.2020.
There are no translations available.

Institut „Simo Milošević“ u Igalu bio je domaćin interdisciplinarnog sastanka Društva neurologa Srbije i Udruženja

25. Kongres Evropskog društva za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku
There are no translations available.

Poštovane koleginice i kolege,

Prospektivna studija dinamike impulsivno-kompulsivnog ponašanja u ranoj fazi Parkinsonove bolesti

Odeljenje za degenerativne bolesti centralnog nervnog sistema Klinike za neurologiju

Marković V, Stanković I, Petrović I, Stojković T, Dragašević-Mišković N, Radovanović S, Svetel M, Stefanova E, Kostić V. Dynamics of impulsive-compulsive behaviors in early Parkinson's disease: a prospective study. J Neurol 2020;267(4):1127-36.

Ranije se smatralo da se poremećaji kontrole impulsa (kockanje, kompulsivno jedenje i kupovanje, hiperseksualnost, punding, hobizam) u Parkinsonovoj bolesti javljaju retko i vezano za uznapredovale stadijume bolesti. Međutim, od nedavno znamo da ovi poremećaji nisu retkost ni u početnim fazama ovog oboljenja.

In memoriam - prof. dr Jelena Gospavić (1921-2013)

Prof. dr Jelena Gospavić je jedna od osnivača moderne srpske neurologije. Ona je bila izvrstan neurolog i vizionar u svojoj profesiji, koji je na bazi nepreglednog znanja i iskustva, ali i na osnovu nepogrešive stručne intuicije, odredio pravce razvoja današnje srpske neurologije.

Prof. dr Jelena Gospavić je rođena 03.12.1921. godine u porodici prosvetnih radnika u Valjevu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Upisala je Medicinski Fakultet u Beogradu 1940. godine. Međutim, posle godinu dana, II svetski rat je prekinuo njeno dalje školovanje, pa je prvih godina radila kao volonter u Gradskoj bolnici u Valjevu, a kasnije 1944. i 1945. godine i na frontu u bolnici Prve armije. Posle završetka rata je nastavila studije i diplomirala 1949. godine, sa prosečnom ocenom 9,25. Zaposlila se na Klinici za neurologiju i psihijatrju u Beogradu 1950. godine gde je radila do kraja svog radnog veka, do 1987. godine, punih 37 godina.

Specijalistički ispit je položila 1954. godine sa odličnom ocenom, a 1953. godine je na Medicinskom fakultetu u Beogradu započela i nastavničku karijeru koja je krunisana njenim izborom u redovnog profesora 1977. godine.

Tokom 1955/56. godine provela je nekoliko meseci na Neuropsihijatrijskoj klinici u Beču, gde se stručno usavršavala, posebno iz oblasti neuroradiologije. U narednih nekoliko godina je nastavila intenzivnu saradnju sa tada najpoznatijim svetskim neurološkim centrima, poput bolnice Pitié-Salpêtrière u Parizu, Neurološkog Instituta u Montrealu, Mayo klinike u Ročesteru, Nacionalnog instituta za neurologiju i psihijatriju u Betezdi, Neurološkog i neurohirurškog odeljenja Columbia Univerziteta u New Yorku i drugih najprestižnijih svetskih neuroloških ustanova gde je uspostavila saradnju sa vodećim neurolozima toga perioda, poput profesora Džordža Karpatija, Kinga Engela, Luisa Rolanda i drugih.

Imala je nepogrešiv osećaj da je za razvoj neurologije neophodna multidisciplinarnost i načinila je i prve korake u ovom pravcu. Sarađivala je sa kardiolozima, endokrinolozima, neurohirurzima, imunolozima i lekarima ostalih specijalnosti i postavila temelje interdisciplinarnom pristupu kod različitih neuroloških bolesti, što je postalo opšte prihvaćeno i rasprostranjeno u širokoj praksi tek znatno kasnije. O tome najbolje govori i izbor teme njene doktorske disertacije „Klinička, endokrinološka i genetska korelacija miotonične distrofije i neuropatija tipa peronealne mišićne atrofije“ koju je odbranila 1976. godine. Pored ovoga je objavila preko 150 stručno-naučnih radova. Većina ovih radova je obuhvatala prikaze grupa pacijenata, zbog čega su oni smatrani pionirskim u daljem razvoju neurologije toga perioda. Ovo se odnosilo posebno na polje cerebrovaskularnih bolesti i neuropsihologije, a kasnije i na polje neuromišićnih bolesti gde je dala poseban stručni i naučni doprinos.

Od 1956. do 1974. godine bila je šef C odeljenja Neuropsihijatrijske klinike, a od 1974. do penzije 1987. godine šef Odeljenja za neuromišićne bolesti i oboljenja kičmene moždine. Sve ovo vreme je radila predano i sa neiscrpnom energijom koju su njene mlađe kolege jedva uspevala da prate.

Prof. dr Jelena Gospavić je bila poznata po svojoj stručnosti, posvećenosti neurologiji i pacijentima, po svojoj zaljubljenosti u nauku, ali i po svojoj strogosti i visokim ciljevima koje je postavljala pred svoje kolege i saradnike. Bila je rukovodilac poslediplomske nastave iz neurologije i rukovodilac stručnih seminara Neuropsihijatrijske klinike tokom dugog niza godina, a koji se i danas održavaju i predstavljaju tradiciju Neurološke klinike.

Neurolozi koji su imali tu sreću i privilegiju da uče od nje znaju da je prof. Gospavić bila jedan od najvećih srpskih prosvetitelja u neurologiji, veliki učitelj neurologije na kome bi sasvim sigurno mogao da nam pozavidi čitav svet, jer je takvih učitelja i širom sveta bilo veoma malo, ako ih je uopšte i bilo… Da je to tačno govori najbolje činjenica da je iza nje ostala čitava armija vrsnih neurologa, poput profesorke Ocić, profesora Kostića, prof. Apostolskog, dr Bugarski, dr Vidaković i brojnih drugih velikana srpske neurologije…

Upravo zbog svega navedenog, mi, njeni đaci, smatramo da svako slovo njenog imena i titule treba da bude ispisano velikim slovima!

Hvala joj na svemu što je uradila za srpsku neurologiju, a posebno za Kliniku za neurologiju, koja danas stoji rame uz rame sa najprestižnijim neurološkim klinikama širom sveta.

Neka joj je večna slava i hvala!

Neurology clinic

Neurology clinic continues the best tradition established by pioneer work of Dr Laza Lazarević, , father of the modern Serbian neurology. Since its establishment in 1923, the Institute has succeeded to maintain its primary role among the national institutions in the field of neurology as well as a place among the leading centers of neurology in the region owing to its continuous professional and technological development.

Neurology clinic gathers under its roof the most eminent neurologists in Serbia representing at the same time the teaching base for students, residents at the Department of Neurology and other branches having in their curricula advanced training in neurology, being at the same time the center of the scientific research in the field of clinical and experimental neurology.

Download

Professional medical teams of the Neurology clinic actively participate in work of numerous expert groups in certain fields of neurology and particular attention is paid to advanced training of young professionals and scientists working at the clinic in most renowned foreign centers. Neurology clinic organizes and participates in continuous education courses in the field of neurology, frequently being the host to the most acclaimed foreign lecturers. The former enables maintaining and constant improving of the level of professional skills of our neurologists and paves the way of the Serbian neurology to become a part of international neurological community.

Neurology clinic is technically equipped for performing of highly specialized diagnostic procedures (immunological and genetic analyses, neurophysiological and neuroradiological diagnostic procedures), thus dictating the pace and trends of technological development to other neurological institutions in the country. The clinic was the first to accept modern achievements in the filed of informatics and implement InfoMedis information system in its work, which led to multiple increase of efficacy of routine clinical work of physicians and enabled at the same time higher quality in performing scientific and educational activities.

 
Da li ste zadovoljni sadržajem sajta Klinike za neurologiju?
 

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.