Home Pacijenti Saveti neuroloških sestara VODIČ ZA BOLESNIKE NA ANTIKOAGULANTNOJ TERAPIJI
VODIČ ZA BOLESNIKE NA ANTIKOAGULANTNOJ TERAPIJI

Šta su antikoagulantni lekovi?
Farin, Sintrom, Pelentan, Syncoumar  su lekovi koji se uzimaju oralno (na usta) sa ciljem sprečavanja zgrušavanja krvi. Ove lekove treba uzimati tačno kako je propisano, a njihov efekat redovno pratiti odgovarajućim laboratorijskim analizama krvi.

Zašto se koriste?
Ova terapija se prepisuje u stanjima kao što su venska tromboza, srčani ili moždani udar, poremećeji srčanog ritma, kao i bolesnicima sa ugrađenim veštačkim zaliscima. Prevelika doza ovih lekova može dovesti do ozbiljnog  krvarenja, dok suviše mala doza nije dovoljna da spreči zgrušavanje krvi.

Kako se prati efekat terapije?
Laboratorijskim pregledom krvi određuju se vrednosti  INR (International Normalized  Ratio) i PT (protrombinsko vreme), a na osnovu njih se procenjuje mogućnost zgrušavanja krvi, kao i sklonost krvarenju.
Ukoliko ste na antikoagulantnoj terapiji, Vaš lekar će odrediti koje vrednosti INR-a su odgovarajuće za Vas, kao i koliko često ćete ih proveravati.
Učestalost kojom treba kontrolisati vrednosti  INR-a, takođe će biti određena od strane Vašeg lekara. U početku se vrednosti INR-a određuju jednom nedeljno, a zatim jednom mesečno, mada u nekim slučajevima mogu biti potrebne i češće kontrole.

Kada treba uzimati antikoagulantni lek?
Ove lekove treba uzimati jednom dnevno, svakoga dana u isto vreme.

Šta ako propustim uzimanje dnevne doze?
NE UZIMAJTE dupli dozu narednog dana!  Nastavite sa uzimanjem redovne dnevne  doze i prekontrolišite vrednosti  INR-a  prema  savetu  Vašeg  lekara.

Gde treba čivati lek?
Lek čuvajte na hladnom i suvom mestu (ne u kupatilu), van domašaja dece i životinja.

Koja su moguća neželjena dejstva?
Krvarenje je najčešće i najozbiljnije neželjeno dejstvo. Alergijske reakcije se mogu javiti, ali retko. Ukoliko primetite bilo koji od sledećih simptoma, odmah se javite Vašem lekaru: Crvena ili braon mokraća, krv u stolici ili crna stolica, povraćanje ili iskašljavanje krvi, jaka glavobolja, krvarenje desni ili iz nosa, izražena slabost, vrtoglavica, otežano disanje i bol u grudima, produženo krvarenje nakon malih posekotina ( npr. pri brijanju),produženo i obimno menstrualno krvarenje, modrice po telu, poplaveli vrhovi prstiju.

Da li mogu da uzimam alkoholna pića i da pijem kafu?
Umerene količine (jedno piće dnevno) alkohola ne utiče na efekat atikoagulantne terapije, dok veše količine treba izbegavati. Preporučujemo da prestanete da pijete kafu, a ukoliko to nije moguće, ograničite njenu količinu na jednu, izuzetno dve šoljice na dan (ali bez ili sa manje šećera).

Da li još nešto treba da znam?  DA!

 • Drugi lekovi mogu da utiču na efekat antikoagulantne terapije. Recite svom lekaru ukoliko bolujete od neke druge bolesti ili uzimate dodatnu terapiju, antibiotike, aspirin, acetaminofen, sedative, oralne kontraceptive, hormansku terapiju ili vitamin K, obzirom da uzimanje ovih lekova može da utiče na vrednosti  INR-a.
 • Alternativni medicinski preparati mogu uticati na efekat antikoagulantne terapije. Recite svo lekaru ukoliko uzimate neki od alternativnih medicinskih perparata. Neki od biljnih preparata, kao što je ginko mogu pojačati dejsto antikoagulantnih lekova, dok koenzim Q može smanjiti njihov efekat.
 • Promene u načinu ishrane mogu uticati na vrednosti PT / INR-a. Određene vrste hrane, zeleno povrće (spanać, zelena salata, brokoli ), zeleni čaj, soja, džigerica, sadrže velike količine vitamina K koji ima značajnu ulogu u zgrušavanju krvi, te njihova upotreba u ishrani može uticati na vrednosti INR-a.
 • Sadržaj vitamina K u ishrani treba održavati stalnim. Hranu koja sarži velike količine vitamina K nije neophodno izbegavati, već koristiti umereno, stalno u približno istim količinama.
 • Bolest koja traje duže od 24 h, virusna ili bakterijska infekcija, mučnina, povraćanje ili dijarea, popuštanje srca, mogu promeniti efekat antikoagulantne terapije. U slučaju ojave neke od ovih tegoba, obavestite o tome svog lekara.

Ako ste žena..
Ukoliko planirate trudnoću, obavestite io tomesvog lekara, jer Warfain može negativno uticati na razvoj plada. Obzirom da se mlekom izlučuje u malim koncentracijama, warfarin se može koristiti i tokom dojenja, ipak, potrebno je o tome obavestiti svog lekara  pedijatra.

Još saveta!

 • Redovne kontrole vrednosti INR-a treba obavljati radnim danima, u jutarnjim satima, a zatim obavestiti lekara o rezultatima, da bi se , ukoliko je potrebno, doza leka promenila što pre.
 • Pri svim drugim intervencijama, obavestite nadležnog lekara, stomatologa, farmaceuta, o tome da uzimate antikoagulantnu terapiju.
 • Saveti za putovanja
  • Na putovanja obavezno nosite sa sobom  poslednji izveštaj lekara (karticu na kojoj je upisan razlog uzimanja antikoagulantne terapije )  na kome je upisana ciljna vrednost INR-a i doza leka koju uzimate.
  • Ponesite sa sobom dovoljnu količinu leka.
  • Lekove uvek nosite sa sobom, u ručnom prtljagu.
  • Trudite se da zadržite već postojeći način ishrane.
  • Guidelines and Protocols Advisory Committee(2004). Warfarin A Guide for Patients February, 2007 from the Governmment of British Columbia Ministry of health,  Medical Sercices Plan Website: http://www.healthservices. gov.bc.ca/msp/protoguides/
  • Clinical Protocol, Nursing Practice Manual,John Dempsey Hospital – Department of Nursing, The University of Connecticut Health Center
   Website http://nursing.uchc.edu/nursing_standards/index.html

Antiagregacioni lekovi u koje spadaju Aspirin, Acetisal pH8, Midol, Anbol, Plavix i drugi, se takođe uzimaju na usta,  a deluju tako smanjuju moć slepljivanja krvnih pločica primenjuju se nakon operacija i kao prevencija kardiovaskularnih bolesti.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.