Home News Archive Održana je manifestacija Nedelja svesti u mozgu
Održana je manifestacija Nedelja svesti u mozgu

Brain awareness week (BAW) se u Srbiji obeležava već niz godina. Pod nazivom Nedelja svesti o mozgu (NSM) održan je drugu godinu za redom, a prvi put su

koordinaciju celokupne manifestacije dobili mladi ljudi, pretežno studenti, članovi Studentske sekcije za neuronauke Društva za neuronauke Srbije (SSN)*. Ideja je, takođe po prvi put u Srbiji, prepoznata i podržana od strane Federation of European Neuroscience Societies (FENS).

Osnovna težnja je bila da se napravi jedinstven događaj na nivou grada, u čemu se gotovo u potpunosti uspelo. U kratkom roku je organizovan festival koji je okupio 23 institucije, trajao 7 dana i održan je na 8 lokacija u Beogradu. Noviteti NSM 2012 u odnosu na prethodne godine su brojni. Održano je trinaest predavanja sa prosekom nešto većim od 100 posetilaca po predavanju. Predavači su dovedeni sa: Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Instituta Mihajlo Pupin, sa Filozofskog, Medicinskog i Biološkog fakulteta u Beogradu, i sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Organizovano je 5 obilazaka naučnih institucija: laboratorije Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, zatim laboratorije Medicinskog i Biološkog fakulteta u Beogradu, kao i bogatog programa na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

U dva termina su napravljene demonstracije robota sa Instituta Mihajlo Pupin i sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Volonteri i organizatori obišli su 4 osnovne škole na teritoriji grada Beograda, a predškolske ustanove, osnovne škole i gimnazije su organizovano posetile interaktivni program koji smo za njih pripremili. Program je sadržao i dve vrste izložbi – naučne izložbe u saradnji sa Institutom za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kao i umetničke izložbe likovnih radova psihijatrijskih pacijenata iz tri institucije i likovnih radova dece obolele od autizma. Narodna biblioteka Srbije je u svojim vitrinama izložila knjige iz oblasti neuronauka i srodnih disciplina, na taj način dodatno popularišući nauke o mozgu među svojim čitaocima. Poseban deo programa NSM 2012 činila je pozorišna predstava „Radovan III“ u izvođenju amaterskog pozorišta sačinjenog od psihijatrijskih pacijenata Specijalne bolnice „Dr Slavoljub Bakalović“ iz Vršca.

Kao merila uspešnosti NSM 2012 anketirani su posetioci i korišćena je knjigu utisaka. Rezultati su pokazali da su gotovo svi dali najveće ocene dešavanjima na kojima su bili prisutni, a u delu ankete gde su davali svoje predloge traženo nam je da produžimo trajanje festivala ili da ga organizujemo u još nekom terminu tokom godine. Volonteri su pohvaljeni veliki broj puta u knjizi utisaka, najviše zbog toga što ulaze u interakciju sa posetiocima dajući im odgovore na vrlo ozbiljna i kompleksna pitanja, ali i zbog sposobnosti da deci predstave veoma komplikovane pojmove kroz igru i zabavu.

Fotografije sa ove manifestacije možete pogledati ovde.

 

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.