Home Nursing Education and training Reports V MEĐUNARODNA KONFERENCIJA - Razvoj fokusa za sestrinstvo kroz bolje razumevanje i implementaciju bezbednosti, produktivnosti i unapređenje kvaliteta
V MEĐUNARODNA KONFERENCIJA - Razvoj fokusa za sestrinstvo kroz bolje razumevanje i implementaciju bezbednosti, produktivnosti i unapređenje kvaliteta
There are no translations available.

Zalaganjem i velikim naporima na IV Međunarodnoj konferenciji UDINE C grupe (Understanding Development Issues for Nurse Educator Careers) održanoj u Mariboru, sestre naše zemlje su uspele da dobiju organizaciju V Međunarodne konferencije u Srbiji.
UDINE C grupa je grupa koja objedinjuje eminentne pripadnike sestrinske profesije Evrope, a od 2009. godine i SAD. Osnovana je 2007. godine sa ciljem da definiše i usaglasi edukaciju i mentorstvo, obrazovanje sestara i razvoj karijere koristeći prikaz trenutnog stanja kroz istraživačke radove, pregled literature, formiranja baze podataka.
Cilj Konferencije je poboljšanje sestrinske nege i smanjenje broja profesionalnih grešaka putem partnerstva sa kolegama iz Evrope i istraživanja u procesu usklađivanja obrazovanja sestara i prakse sestrinske nege sa dokumentima Evropske Unije i Bolonjske deklaracije.
U temu Konferencije utkana je osnovna oblast sestrinskog delovanja, koja predstavlja široko polje za istraživanje, a u skladu je sa Nacionalnim strategijama Vlade Republike Srbije i Milenijumskim razvojnim ciljevima.
Sestrinska profesija čini napore, preuzima odgovornost i teži ka izvrsnosti na polju sestrinske nege, uz želju da krizu i izazove pretvori u šansu za razvoj, da integriše znanje i snagu misleći o celini sestrinstva u Srbiji, njenom napretku i zdravlju nacije.
Konferencija je održana u Sava Centru u periodu od 25. do 27. maja. Organizatori su bili: Udruženje medicinskih sestara i tehničara KCS „Sestrinstvo“, Visoka zdravstvena škola strukovnih studija u Beogradu i UDINE C grupa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Kliničkog centra Srbije i Skupštine grada Beograda. Pored sestara i profesora iz Srbije, učestvovalo je više od 20 eminentnih kolega i koleginica iz Evrope i regiona. Razmena iskustava za nas je dragocena. U trenutku kada je dignitet sestrinske profesije u Srbiji poljuljan, kada sestre-početnice nisu u prilici da sagledaju značaj svoje profesije Konferencija je poprimila ulogu eliksira. Dala je neophodnu snagu i motivaciju. Rad na Konferenciji organizovan je trajanju od tri dana, kroz 6 sesija gde smo imali prilike da čujemo odlične prezentacije kako kolega iz inostranstva tako i predavača iz Srbije. Zahvalnost posebno dugujemo Skupštini grada Beograda i Sekretarijatu za zdravstvo koji su imali razumevanja i omogućili nam da svečano otvaranje organizujemo u Svečanoj Sali Skupštine grada. Gosti su imali prilike da u velelepnom zdanju čuju, pored uvodnog predavanja Prof. Dr Divne Kekuš i pesmu „Sestra“ u izvođenju gdin. Žarka Dančua. Na ceremoniji svečanog otvaranja učestvovale su dve sestre Klinike za neurologiju: Milijana Matijević kao koordinator SZO za sestrinska pitanja u Srbiji i Ivana Nešić kao prevodilac. Sva predavanja su sinhrono prevođena na engleski jezik, odnosno srpski jezik. Održana su dva radna sastanka: borda UDINA C GRUPE i profesora Visoke zdravstvene škole strukovnih studija iz Beograda i Univerziteta iz Maribora.
Gostima iz inostranstva, u neformalnom delu Konferencije, uspeli smo da pokažemo mnoge čari Beograda, nezaobilaznu Skadarliju, Avalski toranj.....približimo istoriju našeg grada i naroda.
Konferencija je evaluacijom svih učesnika dobila odličnu ocenu što je nagrada onim sestrama koje su nesebično davale sebe kako bi je organizovale. Uspele su u tome. Uprkos izostanku podrške, možda najvažnijeg tela- Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije koja je jedan od pokrovitelja Konferencije. Dale su skroman doprinos integrativnim procesima naše države za pristupanje EU i boljim odnosima u regionu.
SESTRA – BRIGA – LJUBAV je moto Konferencije, neka nas on vodi ka jednom cilju, ka boljem kvalitetu sestrinske prakse u nadi da ćemo predstojeće promene bezbolnije prebroditi najjačim oružijem- ZNANJEM.

 

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.