• Srpski
  • English
Home Nauka Izveštaji sa simpozijuma IV SIMPOZIJUM O CEREBROVASKULARNIM BOLESTIMA I MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM TRENDS IN NEUROSONOLOGY (TRENDOVI U NEUROSONOLOGIJI)
IV SIMPOZIJUM O CEREBROVASKULARNIM BOLESTIMA I MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM TRENDS IN NEUROSONOLOGY (TRENDOVI U NEUROSONOLOGIJI)

U Beogradu od 26.10. do 28.10. 2010. godine, u Sava centru, održan je IV simpozijum o cerebrovaskularnim bolestima Srbije u organizaciji Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Srbije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Gradskog sekretarijata za zdravstvo Beograda, Udruženja neurologa Srbije, Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije i Nacionalnog udruženja za neuroangiologiju Srbije. Članovi Organizacionog odbora simpozijuma su bili Prof dr Nadežda Šternić i Prof dr Ljuljana Beslać-Bumbaširević, a predsednik odbora Akademik Vladimir Kostić.

Svečano otvaranje simpozijuma održano je 26.oktobra u svečanoj sali Skupštine grada Beograda u prisustvu predstavnika Kliničkog centra Srbije, gradske Vlade, Medicinskog fakulteta u Beogradu i Srpske Akademije nauka.i umetnosti.
Nakon svečanog otvaranja održana je prva naučna sesija simpozijuma-SETIS u organizaciji Prof dr Ljiljane Beslać-Bumbaširević i Doc dr Dejane Jovanović, tokom koje su predstavljeni petogodišnji rezultati i iskustva u trombolitičkoj terapiji akutnog  moždanog udara u Srbiji.
Tokom naredna dva dana simpozijuma, održano je ukupno 11 naučnih sesija i 5 satelitskih simpozijuma sa 55 pozvanih predavača, vrhunskih domaćih eksperata na polju cerebrovaskularnih bolesti. Naučne sesije su obuhvatile aktuelne teme u oblasti dijagnostike i lečenja ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara i to: moždani udar kod starijih osoba, tranzitorni shemijski atak, prve sate lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara, retke uzroke moždanog udara, vaskularne poremećaje-više od moždnog udara, genetiku cerebrovaskularnih bolesti, epidemiološka istraživanja moždanog udara u Srbiji, karotidnu bolest, vrtoglavicu i vertebrobazilarnu insuficijenciju i sindrome intrakranijalne hemoragije. Tokom satelitskih simpozijuma, na zanimljiv i interaktivan način, prezentovane su aktuelnosti u oblasti kvaliteta života i lečenja spasticiteta posle moždanog udara, vaskularne demencije, sekundarne prevencije i endovaskularnih intervencija u lečenju moždanog udara.

Tokom IV nacionalnog simpozijuma o cerebrovaskularnim bolestima, u okviru 6 poster sesija prezentovano je preko 60 naučnih radova zavidnog kvaliteta. Stručne komisije su imale težak zadatak, da od prezentovnih postera, izaberu 6 najboljih od kojih su nakon bodovanja eminentnih stručnjaka prvu nagradu dobila 2 postera autora Dr Višnje Bogosavljević i Dr Nikole Veselinovića, mladih lekara, koji kao stipendisti Ministarstva za nauku, rade u naučnim timovima Prof dr Ljiljane Bumbaširević i Prof dr Nadežde Šternić u Kliničkom centru Srbije.
U okviru IV simpozijuma o cerebrovaskularnim bolestima, održan je i II simpozijum neuroloških sestara, u kome je učešće uzelo preko 100 medicinskih sestara-tehničara koji učestviju u procesu zdravstvene nege neuroloških bolesnika.

O ogromnom uspehu i odličnoj organizaciji IV nacionalnog simpozijuma o cerebrovaskularnim bolestima govori podatak o preko 250 registrovanih učesnika iz Srbije ali i zemalja u regionu: Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

U nastavku IV simpozijuma o cerebrovaskularnim oboljenjima, 29. oktobra na svetski dan moždnog udara, u Sava centru je održan jednodnevni međunarodni simpozijum Trends in Neurosonology (Trendovi u neurosonologiji) sa preko 150 registrovanih slušalaca iz Srbije i zemalja u regionu.

Simozijum je svečano otvorio Akademik Vladimir Kostić koji je stranim naučnicima uručio diplome predavača po pozivu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Učesnike simpozijuma tokom svečanog otvaranja pozdravili su i Profesor Laszlo Csiba koji je predsednik evropske federacije za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku, Profesor Nadežda Šternić, predsednica Nacionalnog udruženja za neuroangiologiju Srbije, Dr Aleksandar Stefoski, zamenik gradskog sekretara za zdravstvo Beograda i Dr Milija Mijajlović, predsednik Organizacionog odbora simpozijuma.

Tokom ovog simpozijuma imali smo čast i zadovoljstvo da ugostimo čak 10 priznatih evropskih eksperata u oblasti neurosonologije.

Predavači na ovom simpozijumu su bili: Profesor Gerhard-Michael von Reutern iz Nemačke, Profesor Kurt Niederkorn iz Austrije, Profesor Bojana Žvan iz Slovenije, Profesor Vida Demarin iz Hrvatske, Profesor Erich Bernd Ringelstein i Profesor Daniela Berg iz Nemačke, Dr Marta Rubiera, Španija, Profesor Laszlo Csiba iz Mađarske, Profesor Massimo Del Sette iz Italije i Profesor Eva Bartels iz Nemačke.

Zapažena predavanja su imali i neurolozi iz Kliničkog centra Srbije Dr sci med Aleksandra Pavlović i Mr sci med Dr Milija Mijajlović.

Tokom ovog međunarodnog simpozijuma imali smo zadovoljstvo da čujemo u okviru 3 naučne sesije najnovija dostignuća u oblastima primene ultrazvuka u prevenciji, dijagnostikivanju i lečenju neuroloških oboljenja.

Simpozijum je od strane slušalaca i evropskih eksperata iz neurosonologije ocenjen najvišim ocenama.

Potvrda važnog i zapaženog mesta naše neurosonologije u evropskim okvirima jeste činjenica da je Ultrazvučnoj neurovaskularnoj laboratoriji Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, dodeljenja organizacija III Internacionalnog edukativnog kursa Evropske federacije za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku, koji će juna 2012. godine biti održan u Beogradu, a organizacija ovog važnog medjunarodnog neurosonološkog simpozijuma je dodeljena neurologu Klinike za neurologiju KCS, Dr Miliji Mijajloviću.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.