Home Pacijenti Priprema pacijenata za pregled Terapijska izmena plazme
Terapijska izmena plazme

Šta je terapijska izmena plazme?

Terapijska izmena plazme je metoda uklanjanja cirkulišućih antitela. Najčešće se primenjuje kod autoimunih bolesti : Myastenia gravis, MS, Polyradiculoneuritis, Lupus, ali je i nezaobilazna terapijska procedura kod trovanja lekovima (barbiturati) i gljivama.

Kakva je priprema potrebna kod  pacijenta za terapijsku izmenu plazme?

Priprema pacijenta za proceduru terapijske izmene plazme podrazumeva, normalne vrednosti laboratorijskih analiza (KKS,albumini,proteini,PTT, INR, proširen koagulacioni status,Hbs,HCV), internistički nalaz.

Neophodno je imati izveštaj neurologa koji je indikovao intervenciju, uput za dnevnu bolnicu i zdravstvenu knjižicu.

Pre zakazane terapije pacijent mora obavezno da  doručkuje, a od lekova uzima samo kardiološku terapiju i to najmanje 2 sata pre početka procedure. Svu ostalu terapiju pacijent uzima nakon završene terapijske izmene plazme.

Kako da se bolesnik ponasa nakon terapijske izmene plazme?

Nakon terapijske procedure pacijent ostaje u Dnevnoj bolnici još sat vremena radi posmatranja. Svu ordiniranu terapiju, pacijent uzima nakon terapijske izmene plazme, sa izuzetkom kardiološke terapije i tbl.Mestinona koje pacijent može da uzme i pre procedure, ali najmanje dva sata ranije. Pacijentu se savetuje nega ubodnih mesta. Svu ordiniranu terapiju, pacijent uzima nakon terapijske izmene plazme, sa izuzetkom kardiološke terapije i tbl.Mestinona koje pacijent može da uzme i pre procedure, ali najmanje dva sata ranije.

Pacijentu se savetuje nega ubodnih mesta, korišćenjem masti ili kreme Hepalpana. Zavoji koji se pacijentu stave po završetku terapijske izmene plazme, a služe za kompresiju i zaustavljanje krvarenja, mogu se skinuti nakon 5-6 sati. Da bi se ispoštovao protokol pacijentu se sugeriše redovno korišćenje masti Hepalpana za  negu vena ruku.

Poželjno je da se pacijent poštedi bilo kakve fizičke aktivnosti tog dana, bez obzira na njegov subjektivni osećaj da se dobro oseća.

Gde se radi izmena plazme ?

Terapijska Izmena plazme se radi u Dnevnoj bolnici Klinike za neurologiju.

Tim čine:

  • Dr Gradimir Bogdanović, konsultant hematolog
  • Dr Velimir Srejić, konsultant hematolog
  • med.sestra  Drinka Jugović
  • med.sestra  Zdravka Kafedzijska
 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.