Home Patients Neurology nurses advices Preporuke za ishranu tokom primene lekova iz grupe kortikosteroida
Preporuke za ishranu tokom primene lekova iz grupe kortikosteroida

Šta su kortikosteroidi?

Kortikosteroidi su lekovi koje zovemo steroidnim  hormonima. To su sintetički proizvedeni hormoni i koriste za lečenje različitih patoloških stanja kod ljudi. Dele se na Glukokortikoide i Mineralokortikoide, a priridni glukokortikoid  je kortizol koji luči nadbubrežna žlezda.
Mogu se primeniti lokalno u vidu aerosola-  inhalirati, krema za kožu , kapi za oči iili nos, davati  u vidu tableta, lokalno u zgobni prostor , intravenski i intramuskularno.
Lekovi iz grupe kortikosteroida koji se u većini slučajeva koriste u neurologiji su : Nirypan, Dexason, Lemod solu. Lemod depo, Pronizon, Hidrokortizon, Diprophos i dr.

 

Webinars over Internet

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka u mesecu, sa početkom u 12 časova, stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Details on this link.

Scientific papers

A list of scientific papers published by the employees of the Neurology clinic since 1981. Complete list can be found here.