Home Sestrinstvo Obrazovanje i edukacija Izveštaji II SIMPOZIJUM NEUROLOŠKIH SESTARA O CEREBROVASKULARNIM BOLESTIMA, BEOGRAD, SAVA CENTAR, 27.10.2010.
II SIMPOZIJUM NEUROLOŠKIH SESTARA O CEREBROVASKULARNIM BOLESTIMA, BEOGRAD, SAVA CENTAR, 27.10.2010.

II Simpozijum neuroloških sestara o cerebrovaskularnim bolestima održan je  27. oktobra  2010. u Sava Centru,  u  okviru   IV Nacionalnog  simpozijuma  o cerebrovaskularnim  bolestima  i  “Trends in neurosonology” od 26. do 29. oktobra  2010 godine.

 

 

Svojim prisustvom preko 100 koleginica i kolega iz cele Srbije, Hrvatske, Crne Gore, učinili su da naš skup posvećen moždanom udaru, od koga danas  oboljevaju  i osobe mlađe od 40 godina, čak i deca, bude bolji.

 

Simpozijum je otvoren pesmom "Sestra", koju je otpevao gospodin Žarko Dančuo, tekst napisao Stanoje Jovanović, kompozitor Rade Radivojević, a sve je nastalo  po  ideji  Dobrile Pejović. Akademik Vladimir Kostić je zvanično otvorio Simpozijum , sa osvrtom na stanje u sestrinstvu od Kosovke devojke do  sestre istraživača, vrlo podsticajno.  Predsednik UNSS Gordana Poček, predstavila je rad  Udruženja od osnivanja do danas, a uvodna predavanja održale su prof.dr Ljiljana Beslać-Bumbaširević i prof.dr Nadežda Čovičković-Šternić.

U toku prepodnevnog rada prezentovani su usmeni radovi  koji su se odnosili na perspektive razvoja sestrinske prakse u Jedinicama za mozdani udar i iskustva u primeni tromboliticke terapije (kroz centre koji imaju jedinice za moždani udar  UC -neurologija-KCS, KC Niš, KC Novi Sad, Bolnica za cerbrovaskularne bolesti “Sveti Sava”…).

U toku poslepodnevnog rada  predavanja su bila sa  akcentom na primarnu prevenciju, prehospitalno zbrinjavanje (služba 94), kvalitet sestrinskog rada, uticaja kontinuirane edukacije na unapređenje sestrinske nege i profesije uopšte, kao i značaja ultrazvučne dijagnostike u neurologiji i drugo.

II Simpozijum neuroloških sestara o cerebrovaskularnim bolestima je završen izvanrednom poster sesijom i diskusijom.
Istaknut je problem informisanja i edukacije stanovništva, značaj prevencije moždanog udara u cilju kvalitetnije saradnje sa službom  Hitne pomoći  radi bržeg zbrinjavanja pacijenata sa akutnim moždanim udarom i primeni trombolitičke terapije. I ovaj Simpozijum  nam je ukazao na  neophodnost  konstantnog i kontinuiranog organizovanja  specifičnih edukativnih sadržaja iz oblasti zdravstvene nege neuroloških bolesnika, jer jedino zajednički rad svih sestara Srbije koje se bave zbrinjavanjem potreba neuroloških bolesnika (uključujući primarnu prevenciju, Službu Hitne pomoći ), razmena znanja, veština  i iskustava  vodi ka unapređenju kvaliteta sestrinske nege i zadovoljstvu korisnika.

Rečenica iz jednog rada izloženog na   II Simpozijumu  neuroloških sestara  o cerebrovaskularnim bolestima  i  UNSS mogla bi da bude i slogan našeg budućeg rada:

BUDITE PREDUZIMLJI I KREATIVNI U STVARANJU BOLJEG SESTRINSTVA.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.