Home Pacijenti Priče pacijenata Ana Nedeljković
Ana Nedeljković

Retka vrsta epilepsije nije omela Anu Nedeljković da nastavi sa normalnim životom.

 

 

 

Zovem se Ana Nedeljković. Imam 24 godine.

Prvi put sam se susrela sa svojom bolešću sa deset godina. Dolazim iz skormne porodice gde sam živela sa mamom i bakom. Niko nije znao o čemu se radi. Mama me stalno vodila kod dečjeg doktora neurologa koji je sve to pripisao epilepsiji. Mene je sve to nerviralo, jer niko nije govorio šta se sa mnom dešava. Stalno sam išla na EG kontrole bez druge svrhe mog lečenja. To je tako trajalo par godina, ali meni nije ništa bolje bilo posle svih tih pregleda. U početku sam pila Mazepin pa sam počela da lečim nešto kasnije Eftilom. Moji napadi su se dešavali bez ikakvog predznaka, obično posle spavanja. Drugima sam obično delovala usporeno, bila sam iscrpljena, kolutala sam očima uz podrhatavanje očnih kapaka. Kako bih ja rekla „svesno opijena“.

Kada mi je majka umrla imala sam veći napad i tada sam otišla u Klinički centar. Tu me je primio jedan stariji lekar koji je na osnovu moje priče zaključio da treba da pijem Tegretol. Isprva mi je bilo malo bolje ali sam imala i dalje napade, jačeg intenziteta, sve do mog saobraćajnog udesa gde sam tom prilikom udarila glavu i dobila napad. Tada sam u u roku od 20 dana imala tri napada, iako se nisam zamarala, redovno sam jela, spavala i pila Tegretol. Tada sam rešila ponovo da odem na pregled kod neurologa Dr Aleksandra Ristića, na Institutu za neurologiju. Njemu sam ponovo sve ispračala, videla sam da su mu moji napadi bili čudni, pa mi je predložio da dođem na bolničko lečenje, kako bi mi uradili magnetnu rezonancu, i kako bi mi prekidom lekova izazvali i snimila napad i potom znali o čemu se radi. Ispostavilo se da sam se dugo lečila lekovima koji nisu efikasni kod Jeavonsovog sindroma – jedne podvrste epilepsije, od koje ja bolujem. Od tada više nemam napade.

Sve pohvale mom doktoru, jer je dobra osoba i vrlo posvećen lekar koji se mnogo zalagao za mene, ali i za druge pacijente.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.