• Srpski
  • English

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Home

Aktuelnosti

Previous Sledeća
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Dodela zahvalnice Vesni Dimitrijev

Povodom 12. maja Međunarodnog dana medicinskih sestara koji se svake godine obeležava u mnogim zemljama sveta u znak postovanja prema Florens Najtingel

Multipla skleroza u fokusu, 18. i 19. maj 2018.

Lekari Klinike za neurologiju učestvovali su u dvodnevnom međunarodnom stručnom skupu 18. i 19. maja 2018. u SANU

Prof. dr Dragoslav Sokić održao predavanje u okviru Lekcija Klinike KCS

Prof. dr Dragoslav Sokić je 03.04.2018. godine u sklopu ciklusa Lekcije Instituta za neurologiju održao predavanje

Nagrada za Dr Ivu Stanković Tutuš

Dr Iva Stanković Tutuš je dobitnica 1. nagrade za najboljeg mladog istraživača na godišnjem kongresu Austrijskog društva za autonomni nervni sistem

Webinari na Internetu

Na Klinici za neurologiju Kliničkog Centra Srbije otpočelo je sa održavanjem „Webinara“, sastanaka sa ciljem edukacije u uslovima novih tehničkih mogućnosti koje pruža Internet.

Detektovane specifične strukturne i funkcionalne promene u mozgu bolesnika sa Parkinsonovom bolešću i opsesivno-kompulsivnim ponašanjem

grupa autora Odeljenja za poremećaje pokreta Klinike za neurologiju (dr Vladana Marković, dr Milica Ječmenica-Lukić, dr Aleksandra Tomić, pod rukovodstvom akademika Vladimira S. Kostića)

Imperiale F, Agosta F, Canu E, Markovic V, Inuggi A, Jecmenica-Lukic M, Tomic A, Copetti M, Basaia S, Kostic VS, Filippi M. Brain structural and functional signatures of impulsive-compulsive behaviours in Parkinson's disease. Mol Psychiatry 2018;23(2):459-466.

Impulsivno-kompulsivno ponašanje (IKP) razvije više od petine obolelih od Parkinsonove bolesti. Ovo je heterogena grupa poremećaja ponašanja koja obuhvata hiperseksualnost, kompulsivno jedenje i kupovanje, kockanje, punding i druge ređe oblike. U radu su analizirane strukturne i funkcionalne promene u mozgu kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću i različitim oblicima impulsivno-kompulsivnog ponašanja u poređenju sa pacijentima bez ovih manifestacija i zdravim kontrolama.
Pokazano je da impulsivno-kompulsivno ponašanje u Parkinsonovoj bolesti nastaje kao rezultat prekida senzorimotornih, asocijativnih i kognitivnih moždanih mreža što je povezano sa dužim trajanjem poremećaja ponašanja, većim stepenom motorne onesposobljenosti (UPDRS skala) i izraženijom depresijom (HAMD skala).

Radnice I kvartala 2018. godine - Slađana Mlinar, Zorica Rakić, Milijana Maksimović, Katarina Maksimović i Ljubica Vojinović

Održavanje higijene na Klinici za neurologiju je složen i odgovoran posao, pogotovo ako se uzme u obzir veličina zgrade i hroničan nedostatak osoblja. Veliki broj bolesnika koji se leče u stacionaru, svakodnevni protok ljudi kroz Kliniku, kao i nepovoljna epidemiološka situacija u zimskim mesecima samo su neki od parametara koji ovaj posao dodatno otežavaju.

Ipak, zahvaljujući dobroj organizaciji i požrtvovanom radu spremačica, sve obaveze i postavljeni zadaci u održavanju higijene na Klinici se uspešno završavaju. Iz smene u smenu svako je davao svoj doprinos, počev od svakodnevnog posla, do generalnog sređivanja prostorija i glancanja podova specijalnom emulzijom. Pet spremačica naše Klinike su i u danima Novogodišnjih i Božićnih praznika vredno radile na generalnom čišćenju zgrade. Slađana Mlinar, Zorica Rakić, Milijana Maksimović, Katarina Maksimović i Ljubica Vojinović su pet dobrih vila naše Klinike. Njihov način rada prevazilazi radne obaveze koje su pravilnicima propisane. Tako je to kada se radno mesto doživljava kao druga kuća.

Klinika za neurologiju

Klinika za neurologiju nastavlja najbolju tradiciju ustanovljenu pionirskim radovima oca srpske moderne neurologije Dr Laze Lazarevića. Od svog osnivanja 1923. godine do danas, ova ustanova je neprestanim stručnim i tehnološkim razvojem uspela da sačuva primat među neurološkim institucijama u zemlji i mesto među vodećim neurološkim centrima u regionu.


Klinika za neurologiju pod svojim krovom okuplja najeminentnije neurologe u Srbiji i predstavlja edukacionu maticu školovanja studenata, specijalizanata neurologije i drugih disciplina koje u svom programu imaju neurološko usavršavanje, a takođe je i središte intenzivne naučno-istraživačke delatnosti na polju kliničke i eksperimentalne neurologije.

Download

Stručni timovi lekara Klinike za neurologiju aktivno su uključeni u rad brojnih međunarodnih  ekspertskih grupa iz pojedinih oblasti neurologije, a posebna pažnja se posvećuje stručnom usavršavanju stručnog i naučnog podmlatka klinike u eminentnim centrima u inostranstvu. Klinika za neurologiju organizuje i učestvuje u programima kontinuirane edukacije u neurologiji, u okviru koje je često domaćin inostranim predavačima velike stručne i naučne reputacije. Time se održava i konstantno podiže nivo stručne osposobljenosti naših neurologa i utemeljuje i učvršćuje mesto srpske neurologije u svetskoj neurološkoj zajednici.

Klinika za neurologiju je tehnološki opremljena za sprovođenje visoko-specijalizovanih diagnostičkih postupaka (imunološke i genetske analize, neurofiziološke i neuroradiološke dijagnostičke procedure), čime diktira tempo i usmerenja tehnološkog razvoja drugih neuroloških institucija u zemlji. Ova ustanova je prva prihvatila savremena dostignuća u oblasti informatike i u svoj rad implementirala informacioni sistem InfoMedis,  čime je višestruko povećana efikasnost svakodnevnog kliničkog rada lekara, a istovremeno omogućeno i kvalitetnije obavljanje istraživačkih i edukativnih delatnosti.

 

Online poll

Poštovani posetioci zvaničnog sajta Klinike za neurologiju, posećenost na našoj web adresi od osnivanja neprestano raste. Želeći da, u korak sa vremenom, iskoristimo sve tehnološke mogućnosti komunikacije sa Vama, ubuduće će se na našoj stranici nalaziti Anketa koja ima za cilj da približi Vaše utiske o našem dosadašnjem radu.
Info-grupa Klinike za neurologiju

 

Da li ste zadovoljni sadržajem sajta Klinike za neurologiju?
 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.